18. jul
RYKKET UT: Torsdag 12. juli måtte brannvesenet rykke ut etter at det tok fyr på Årneskollen i Feiring. Da tok det fyr på grunn av tordenvær. Nå håper brannvesenet at folk tar forhåndsregler så man unngår menneskeskapte skogbranner. Foto: Ola Granaas
 
Ekstrem situasjon - totalforbudet skjerpes
Til tross for noen regnbyger den siste tiden er faren for skogbrann fortsatt svært stor, og brannvesenet strammer inn totalforbudet ytterligere.

Publisert: 31.jul.2018 17:00
Oppdatert: 31.jul.2018 14:15

– Det har kommet litt regn de siste dagene, likevel gjelder totalforbudet mot åpen ild i skog og mark i aller høyeste grad fortsatt, sier brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

Grunnen til dette er ifølge brannsjefen at det ikke har kommet like mye regn alle steder. I noen områder har det ikke kommet noe, og ifølge værmeldingen vil det bli nye perioder med tørrvær.

– Dette betyr at skogbrannfaren snart er tilbake på et like høyt nivå som tidligere, påpeker Karlsen.

Utvider forbudet

Øvre Romerike brann og redning hatt åtte skogbranner i sommer, i tillegg til utallige branntilløp og mindre gress- og markbranner

– I lys av at vi har hatt flere utrykninger til menneskeskapte branner den siste tida, og at skogbrannfaren øker fra dag til dag, må vi skjerpe inn totalforbudet, sier Karlsen.

  • Offentlige områder: Totalforbudet utvides til å omfatte alle offentlige områder, selv om de ikke ligger nær skog og mark.
  • Røyking: Ikke kast sigarettsneiper ut av vinduet eller i naturen- det er farlig nå. Sørg for å ha brannsikkert askebeger på balkongen og i hagen.
  • De fraråder også røyking i skog, mark og på strender på det sterkeste. Hvis man allikevel gjør det anbefaler brannvesenet å bruke en vannflaske med skrukork som askebeger.
  • Skyting: Det vil inntil videre ikke være tillatt å skyte i/nær skog og utmark under jakt eller på skytebaner.
  • Skogsbilveier: Det vil inntil videre frarådes å parkere bil i utmark, unntatt på grusdekke. Mange skogsbilveier er stengt allerede.
  • Hogst: Vedhogst og rydding av kratt og høyt gras bør vente til totalforbudet er opphevet.

KAN GRILLE i egen hage

– Grilling i egen hage er fortsatt tillatt, men vi understreker at folk må være forsiktige. Vi har sett at andre har gått ut med at man uansett bør la være å bruke kullgrillen akkurat nå, og det er antakelig et godt råd, sier Karlsen, som påpeker at man for øyeblikket har et stort ansvar når man bruker åpen ild.

– Våre mannskaper ønsker mer enn noe å være uthvilte og klare til innsats den dagen meldingen om skogbrann kommer, og derfor må vi unngå de unødvendige brannene og branntilløpene som gir ekstra belastning, sier brannsjefen.

Les mer om skogbrannene:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no