17. jul
FAGLIG PÅFYLL. Elevene lærte om mange spennende temaer. I tillegg hadde de en fin og sosial overnattingstur til Harestua solobservatorium. Alle foto: Privat
 
Elever fra Eidsvoll videregående skole på spennende studietur: Fikk se to stjerneskudd
EIDSVOLL. - Det morsomste var å lære om gravitasjonsbølger, sier Henrik Andreas Bratli (17).

Publisert: 23.jan.2017 12:56
Oppdatert: 01.mar.2017 11:05

Fysikk- og geofag X-elever på Eidsvoll videregående skole har akkurat besøkt Harestua sol­observatorium. Det var en opplevelse de ikke kommer til å glemme med det første.

- Det har vært både gøy og lærerikt, sier Klaudia Janusz (18).

- Det har vært fint å ikke kun ha fokus på det faglige, men at turen også var sosial og morsom for oss som en klasse, sier Tonje Iversen Lysjø (17).

- Det morsomste var å lære om gravitasjonsbølger, hvordan de oppstår og hvordan de kan påvirke oss. Vi så også i teleskoper, og fikk blant annet se et par stjerneskudd tirsdag kveld, sier Henrik Andreas Bratli (17).

LES OGSÅ: Skal skyte opp romrakett

Gode ambassadører

Foredragsholder Vegard Rekaa ga elevene positive tilbakemeldinger etter besøket.

- Vi fikk tilbakemelding om at elevene viste god forståelse og innsikt i de ulike temaene som ble tatt opp, det være seg Einsteins relativitetsteori, gravitasjonsbølger, Big Bang og sorte hull. Skolen synes det er flott at elevene får slike tilbakemeldinger. Det er alltid hyggelig når elevene er gode ambassadører, sier inspektør Odd Roger Lundahl ved Eidsvoll videregående skole.

Et 20-talls elever var med på turen til Tycho Brahe Instituttet for å studere verdensrommet og geologien i Oslo-feltet. Elevene tilbrakte én natt på solobservatoriet. De jobbet med læreplanmålene i astrofysikk og geologi. Elevene fikk studere stjernehimmelen i ulike teleskoper. I ett av undervisningsrommene var det én stor stein (mineralsamling), og én av Norges største meteoritter kan studeres på nært hold.

Nye praktiske innfallsvinkler

Faglærer Heidi Cathrine Ege var også godt fornøyd med turen.

- Ettersom mange av temaene i atom og astrofysikken overlapper med strålingskapittelet i naturfag, er det viktig å finne nye praktiske innfallsvinkler. Da er det morsomt å kunne reise ut av huset for å få faglig påfyll. Solobservatoriet på Harestua gir oss god mulighet for å utforske dette i praksis. Vi fikk se vår nabogalakse Andromeda og oriontåken i gode teleskoper. Om morgenen fikk vi se Jupiter med fire av dens måner. I soltårnet fikk elevene stille inn teleskopet, og de fikk se solflekker og absorbsjonsspekter. Det er flott at elevene får innblikk i hvordan denne forskningen skjer, og historisk sett har solobservatoriet på Harestua vært ledende på solforskning i Nord-Europa, sier Ege.

Inspektør Odd Roger Lundahl legger vek på betydningen av at elevene også får praktisk tilnærming til et stoff som kan oppleves som teoretisk.

- Jeg synes lærerne på Eidsvoll videregående er flinke til å se slike muligheter. Det er med på å gjøre undervisningen både relevant og spennende, sier Lundahl.

LES OGSÅ: Mars-forskere på Nannestad videregående skole

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no