De siste ukene har de laget pølser i lange baner for å finne den oppskriften de mener er best.
– Det har vært mye jobbing med dette, og det blir veldig spennende. Jeg ble med på dette for å få mest mulig kunnskap. Å delta i en konkurranse gir mye erfaring å ta med seg videre, sier Gabriel Sletten Johansen.
LAG
Han er på lag sammen med Tina Marie Andreassen og Ole Martin Foseid, alle førsteårselever på restaurant og matfag ved Nannestad videregående skole. Torsdag forrige uke sendte de inn sitt bidrag til konkurransen. Bedømmingen ble gjort 8. og 9. april. Dommere er fagfolk med lang erfaring fra kjøttfaget som gir tilbakemelding til skolen på pølsens råvarebruk, utseende, lukt, smak og konsistens. Resultatene slippes 3. mai på eget kåringsarrangement for kjøttbransjen.
– Dette blir veldig spennende, og det er jo morsomt å delta med et produkt vi har utviklet helt selv, sier Foseid.
Mark Hickton, avdelingsleder ved Nannestad videregående skole, forteller at dette er en høythengende konkurranse.
– Elevenes produkter bedømmes på lik linje med de store pølseprodusentene, så det blir veldig spennende å se hva resultatet blir, sier Hickton.
SEKS SKOLER DELTAR
Det er NHO Mat og drikke som inviterte videregående skoler med mat-/kjøttfag til å delta. Seks skoler er påmeldt – Nannestad, Etterstad, Bryne, Tangen, Åssiden og Norsk Restaurantskole. Skolene kan delta med én pølse hver.
– Jeg er svært glad for at så mange skoler har valgt å delta i denne konkurransen. Det lover godt for rekrutteringen til kjøttfagene, sier spesialrådgiver på utdanning og kompetanse, Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke.
ÅRLIG KONKURRANSE
NM i Kjøttprodukter er årlig arrangement der norske kjøttbedrifter inviteres til å teste ut og konkurrere seg imellom. NM blir i år arrangert for 26. gang. Det er i år 565 forskjellige produkter inne til bedømming.
– Årsakene til at bedriftene deltar er mange. For det første er arrangementet en enkel og rimelig arena for testing av egne produkter og tilbakemeldingene fra dommerpanelene gir en viktig pekepinn på hvordan oppskriftene kan justeres, sier Lynghaug.
LES OGSÅ: Nannestad-elever «har vært på Mars»