19. jul
LYN. Ellen Chatrine Laugen Vestnes ble fikk vondt i hodet, ble kvalm og slapp da hun ble truffet av lynet. Er tordenvær og mobil en dårlig kombinasjon, lurer hun på.
 
Ellen ble slått ut av lynet og mobilen ble blå
– Plutselig ble mobilskjermen både stor og blå og det var liksom så det sakk i meg, forteller Ellen Chatrine Laugen Vestnes. Da hun ble kvalm og fikk vondt i hodet, forsto hun at hun at hun hadde blitt truffet av lynet.

Publisert: 26.jun.2017 21:00
Oppdatert: 26.jun.2017 21:28

Søndag kveld gikk et forferdelig uvær over store deler av Øvre Romerike. Det haglet og regnet og lyn ble avløst av tordenskrall. Det hele varte nær en time. Det var dette uværet som Ellen bokstavelig fikk kjenne på kroppen.

FASINERT AV UVÆR

Ellen forteller at hun er fasinert av slikt voldsomt uvær, og at hun pleier å sitte ute på terrassen og betrakte lynet som farer over himmelen.

– Jeg gikk ut også søndag for å se på, men etter en stund ble det litt for mye at det gode. Jeg turte rett og slett ikke å være ute mer, forteller hun.

Trygt inne – trodde hun, satte hun seg ved de store terrassedørene for å se hvordan naturkreftene tedde seg da de slo seg løs.

MOBILTELEFONEN

Ellen hadde mobiltelefonen i hånden og fingrene på skjermen.

– Det braket og dundret utenfor, og plutselig kjentes det ut som om det sakk i meg. Det var en merkelig følelse. Det oppsto liksom et blått felt rundt telefonen og skjermen så ut til å bli større. Det var helt rart, selv om det bare varte i ett sekund. Da la jeg fra meg telefonen, forteller Ellen.

Like etter kjente hun at hun fikk skikkelig vondt i hodet, ble småkvalm og slapp. Det varte lenge, og nå – tolv timer etter, har hun fortsatt vondt i hodet.

Ellen likte ikke situasjonen, og ringte legevakta.

SLO NED I HOLSJØEN

– Jeg fortalte jo som det var, og legen rådet meg til å ta det med ro, forteller hun.

Ellen og familien bor i Gullverket like ved Holsjøen. Hun mener at hun muligens på ett eller annet vis ble rammet av et lyn som slo ned i sjøen.

– Mannen min har et app på telefonen som viser lynnedslag. Den viste at lynet hadde funnet vegen ned i sjøen. Det er jo naturlig å tenke at dette hadde en sammenheng med den gufne opplevelsen min. Da jeg var lita, hørte vi bestandig at vi skulle gå vekke fra vinduene i slikt tordenvær, og jeg satt jo like ved store terrassedører. Kanskje det var årsaken?

Om hun vil holde seg innendørs når «Tor med hammer’n» kommer på besøk senere?

– Nei, jeg vil nok fortsatt trekke ut – men uten mobilen, mener hun.

TRYGGEST INNE

– Når det lyner og tordner som verst, er du tryggest innendørs, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til EUB.

– Vi råder folk til ikke å snakke i fasttelefonen når det er tordenvær, men jeg er ingen ekspert på mobiltelefon. Men faktum er at det oppstår store, elektriske spenninger i forbindelse med tordenvær. Rundt mobilene er det elektromagnetiske felt, og jeg vil kanskje anta at det kan oppstå en vekselvirkning med lynet, sier Haga, og legger til: – Men her er jeg på usikker is.

– Gode råd til folk når det lyner og tordner som verst?

– Sørg for å ikke være det høyeste punktet i terrenget, ikke vær ute i båt, ikke sett deg under et tre, ikke gå med oppslått paraply, unngå store, åpne sletter og ikke spill golf. Du er trygges innendørs, men ikke stå like ved stikkontakter. Lynet finner raske veger langs ledningsnettet inne i huset, sier statsmeteorologen ved Meteorologisk institutt, som minner om at det er svært sjelden folk i Norge blir rammet av lynet.

LES OGSÅ: Tre personer truffet av lynet - på samme dag


 
Fakta

Lyn er en gnist. Lyn oppstår når spenningen mellom områder med positiv og negativ elektrisitet i atmosfæren blir så stor at det utløses en gnist.  Lyn kan utløses innenfor én sky, mellom to forskjellige skyer, eller mellom en sky og bakken. Torden er en følge av lyn. Oppvarmet luft trekker seg raskt sammen,  det oppstår lydbølger som vi oppfatter som torden.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no