20. jul
 
Frigjøringsdagen - en festdag for fred
Nannestad kommune har lang tradisjon med å markere 8. mai. – Frigjøringsdagen har vært, og skal fortsatt være, en festdag der vi feirer avslutningen av 2. verdenskrig, sier ordfører Hans Thue.

Publisert: 08.mai.2018 13:30
Oppdatert: 08.mai.2018 13:47

Etter flaggheising til trompetfanfare utenfor Nannestad kommunehus ble det en markering ved minnesteinen som er reist for dem som deltok i motstandsbevegelsen og for Arthur Daniel Engelsrud, den eneste fra Nannestad som omkom direkte under 2. verdenskrig.

– Med dyp respekt for den innsatsen som hjemmestyrkene gjorde under 2. verdenskrig, og til minne om dem som falt, setter jeg ned en blomsterbukett, sier ordfører Hans Thue.

Etter høytidsstunden ved minnesteinen fortsatte markeringen i Nannestad bygdemuseum, hvor det var dekket bord til gjestene.

– 8. mai er for noen den viktigste dagen i mai. Jo tettere man var på hendelsene under andre verdenskrig, er dette desto mer naturlig. Derfor er det fint å kunne samles på denne dagen, noe det vi har lang tradisjon for i Nannestad. Frigjøringsdagen har vært, og skal fortsatt være, en festdag der vi feirer avslutningen av 2. verdenskrig, avslutningen av okkupasjon og fornedrelse og hylle alle dem som med livet som innsats kjempet for fedrelandet og for demokratiet, sier ordfører Hans Thue.

Gjester var de lokale veteranene fra 2. verdenskrig, og eneste gjenlevende fra hjemmestyrkene, Kåre Syltevik og Hans Homble, og veteraner som har tjenestegjort i internasjonale styrker for Norge. Også Forsvaret var representert, i tillegg til at flere personer fra Nannestad kommune deltok.

I år det 40 år siden Norge sendte de første soldatene til Libanon.

– Over 100.000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i 40 år, i nesten 100 forskjellige operasjoner. Alle som tjenestegjør utenlands kommer hjem som veteraner. Mens noen er ute i oppdrag for Forsvaret lever det gjerne en familie igjen hjemme. Jeg vil derfor også sende en tanke til disse hjemmeheltene, de som kanskje er den aller beste støtten for soldatene våre, både under og etter tjeneste, sier Thue.

Blant gjestene var Svein Kristoffersen. Han deltok på oppdrag for Norge i Libanon i 1978–1979.

– Frigjøringsdagen er en dag vi aldri må glemme. Dette er en viktig dag som har betydd mye for mange, og vi kan ikke ta frihet for gitt, sier Kristoffersen.

Han viste også bilder og fortalte historier fra sin tid i Unifil-styrkene i Libanon for 40 år siden.

LES OGSÅ: Da vi tok av oss lua og sang Ja vi elsker, ja da …

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no