21. okt
KLOKKERENGA: En vet ikke om noen av grunnlovsmennene bodde på Klokkerenga, men i andre etasje er et rom innredet slik det ville sett ut om to av dem hadde losji på gården. *** Local Caption *** KLOKKERENGA: En vet ikke om noen av grunnlovsmennene bodde på Klokkerenga, men i andre etasje er et rom innredet slik det ville sett ut om to av dem hadde losji på gården.
 
En titt i sovekammeret til to Eidsvollsmenn
Eidsvoll bygdetun gir deg mulighet til å ta en titt inn i sovekammeret til to av Eidsvollsmennene.

Publisert: 13.jul.2017 07:00
Oppdatert: 13.jul.2017 07:07

Tre av husene på bygdetunet er ominnredet slik de kunne se ut om gården innlosjerte en eller flere av de 112 representantene som kom fra store deler av Norge.

KLOKKERENGA

I andre etasje i våningshuset på Klokkerenga står det to veggfaste senger på hver side av rommet. På bordet midt imellom står en brennevinskagge, og noen spillekort ligger på bordet. Kanskje har de to, som muligens var soldater av yrke, tatt et slag Boston – et kortspill som var svært på moten i 1814.

Klokkerenga er et av de eldste husene i hele Eidsvoll. I dag er bygningen i to etasjer. Første etasje ble bygget på 1600-tallet, og tidlig på 1700-tallet ble det kjøpt av en klokker. Han bygde en ny førsteetasje og satte den gamle oppå.

– Vi vet jo ikke om det bodde Eidsvolls-menn her, men det er mye mulig i og med at dette var en selveid gård og at huset har en slik utforming som det har, sier Märtha Ørnberg.

Hun er sommerguide på bygdetunet, og formidler historien og fortellingene alt etter hvilken årsklasse hun viser rundt.

Det bodde folk i huset helt til innpå 1950-tallet, men i dag er det altså en del av Eidsvolls bygdetun.

INNLOSJERT RUNDT OMKRING

Publikum som kommer til bygdetunet kan få komme inn i husene, få en omvisning og kanskje treffe gårdens egne folk, som kan fortelle om hvordan de levde på tiden rundt 1814.

De litt finere grunnlovsmennene ble plassert på storgårdene, mens de som kom fra mindre kår, ikke fikk slikt fint leie.

Alle de 112 ble innlosjert på gårder, store som små, i nærheten av Eidsvollsbygningen.

OKKUPASJONSMUSEET OG LANDHANDLERI

Foruten de mange gamle husene rundt om på voller, har bygdetunet også et gammelt landhandleri. Bygningen er fra Gullverket og butikkinnredningen er fra Dal. Butikkens mest populære vare er gammeldagse drops, som smørmalt, honningkamfer, anisputer, fylte drops, Kongen av Danmark og bringebærdrops.

Eidsvoll okkupasjonsmuseum ligger også inne på området. Det forteller historien om Eidsvoll under krigen fra 1940 til 1945 – om hvordan folk hadde det, om krigshandlingene og motstandskampen.

Museet er bygd opp av Eidsvolls forsvarsforening.

Bygdetunet har åpnet tirsdag til søndag i sommermånedene, men det er fritt fram for publikum til å bruke området også utenom åpningstiden.

Vår mest populære vare er gammeldagse drops: Smørmalt, honningkamfer, anisputer, fylte drops, Kongen av Danmark og bringebærdrops.

LES OGSÅ: Over 100 samlet til dugurd

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KORT: På bordet står en brennevinskagge. Kortene ligger klare til spill - muligens spilte Eidsvollsmennene Boston.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no