20. jun
KLIMAPANELET. Eliah Hudgens (13) fra Oslo, Wilhelm Hatlen (10) fra Trondheim , Jarl Erik Torghatten Halvorsen (13) fra Askøy og Kaja Nyland (12) fra Lofoten presenterte Barnas klimapanel med stort engasjement. Om du har et forslag du vil dele med panelet, kan du gjøre dette på nett, på miljoagentene.no.
 
Engasjerer seg i kampen mot klimaendringer
EIDSVOLL VERK. Barnas klimapanel ble offisielt stiftet i Rikssalen denne uka.

Publisert: 17.feb.2015 22:56
Oppdatert: 27.jan.2017 12:53

Panelet har som formål å være et talerør for barn fra hele Norge når det gjelder klima og deres framtid.
Det er Jarl Erik Torghatten Halvorsen (13) fra Askøy, Kaja Nyland (12) fra Lofoten, Wilhelm Hatlen (10) fra Trondheim, Eliah Hudgens (13) fra Oslo, Kristiane Reigstad (11) fra Hedmark og Sara Sørbye (12) fra Oslo som skal lede Barnas klimapanel. De to sistnevnte var ikke til stede mandag, under stiftelsen i Eidsvoll.
- Vi skal videreformidle forslag, tiltak, krav og innspill til de som bestemmer, forteller Eliah.

Møte med klimadoktor

Eliah tok initiativ til å danne er klimapanel for barn etter å ha møtt dr. Pachauri i FNs klimapanel på en konferanse i fjor, og siden har ballen rullet og blitt enorm.
- Miljøagentene har jo lenge ville få til noe sånt, men jeg visste ikke at det kunne bli så «big deal», sier Eliah stolt.

Ungt engasjement

Alle hadde sendt inn søknad om å få være med i klimapanelet, og barna er svært engasjerte hva klima angår.
- Jeg hadde lyst til å være med å få et bedre klima, sier Wilhelm. Jarl Erik ville være med på å formidle budskapet om hvor viktig naturen er, mens Kaja sier hun er engasjert i å få formidle budskapet deres videre.
- Det er derfor vi valgte dem, forklarer Eliah.
- Vi ville ha med folk fra hele landet som oppfatter klima og budskapet vårt annerledes.

Snømenn på Stortinget

Klimapanelet skal nå skrive en rapport basert på alle forslag som kommer inn, som skal leveres til FNs klimapanel og Stortinget neste uke.
- Vi skal da ta med tre snømenn fra Snømennenes riksforsamling utenfor med lastebil, og sette de utenfor Stortinget på Eidsvolls plass, forteller direktør i Eidsvoll 1814, Erik Jondell.
- Vi håper at ting utvikler seg positivt, og at flere får vite om barnas klimapanel. Vi håper på det beste, sier Eliah om overleveringen.
LES OGSÅ: Trenger 112 snømenn for å gjenskape bildet

Støttespiller

Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge, syns saken Eliah og resten av klimapanelet jobber for er veldig viktig, og har hatt mye kontakt med initiativtaker og miljøagentene om dette.
- Jeg har fungert som en slags «behind the scenes»-støttespiller. Vi i WWF Norge syns det er et fantastisk fint initiativ, for det er barna som er framtiden, og som må leve med de valgene vi tar eller ikke tar, sier Jensen, som syns barnas stemme fortjener å bli hørt av dem som sitter med makta.

stiftet i historisk sal

Det var Eidsvoll 1814 som hadde invitert Miljøagentene til Eidsvollsbygningen, og Jondell syns det er stas å få ha stiftelsen i Rikssalen.
- Det er noe med disse ungene, at de er så engasjert i så ung alder er jo kjempebra, men de har jo ikke stemmerett, så vi ville gi de en stemme, forteller direktøren.
LES OGSÅ: Hva har skjedd med Eidsvolls klimaplan?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no