18. jul
LEVENDE BYBORGER. Erik Prøsch har bodd i Ullensaker siden 1973 og er levende opptatt av byutviklingen. - Jeg engasjerer meg veldig i at Jessheim skal bli et godt sted å bo, sier han.
 
Enorm rift om lukrative boligeiendommer på Jessheim: - Utbyggere løper på alle boliger i byen
JESSHEIM. - Absolutt ikke uproblematisk, sier Erik Prøsch.

Publisert: 21.feb.2017 18:50
Oppdatert: 01.mar.2017 11:11

73-åringen bor i byen, har engasjert seg i byutviklingen i en årrekke, har vært og er en sentral aktør i det lokale kultur- og frivillighetslivet.

- Jeg er ikke kvalifisert til å uttale meg som ullsokning, men tar sjansen siden jeg har bodd her siden 1973, humrer Prøsch, selv en levende byborger.

- Jeg engasjerer meg veldig i at Jessheim skal bli et godt sted å bo.

Mange utbyggere strekker seg langt for å sikre seg boligeiendommer sentralt i Jessheim by. En rekke boligprosjekter er under oppføring, og stadig oftere transformeres gamle eneboligeiendommer til blokkbebyggelse. Prøsch mener dette er en naturlig del av byutviklingen, men ser samtidig noen klare utfordringer.

LES OGSÅ: - Jessheim er snart den kuleste byen i Norge

- Toget i ferd med å gå

- Henger ikke kommunen med på utviklingen nå, risikerer innbyggerne at sentrale sentrumsfunksjoner må legges i større avstand fra bykjernen. Hvis tilnærmet alle eiendommene havner på utbyggernes hender, kan kommunen ha gode intensjoner framover, men de vil ha problemer med å få til planene sine, sier Prøsch.

- Nå løper utbyggere på alle boliger i byen. Eiendommene sentralt på Jessheim er uhyre mye verdt, og dermed er det ganske naturlig at mange er ute etter dem. Mange ser profittmuligheter i det å gjøre om en enebolig til leiligheter i blokkbebyggelse. Det er ikke noe nytt, men det er nå det skjer, sier Prøsch, som fortsatt er aktiv i arbeidslivet gjennom stillingen som senioringeniør i Øvre Romerike Prosjektering (ØRP) og dermed fortsatt er tett på den lokale samfunnsutviklingen.

LES OGSÅ: Her på Jessheim kommer det 10.000 nye innbyggere

oppdaterte sentrumsplaner

Han mener Ullensaker kommune må ta enda tydeligere tak i sentrumsutviklingen og regulere sentrumsplaner, slik at de har en bedre kontroll på utbyggingen og utviklingen. Rammeverket må med andre ord være klart og tydelig, slik at boligutbygging og viktige sentrumsfunksjoner begge prioriteres høyt.

- Kommunen må i mye større grad enn tidligere bruke reguleringsplansinstrumentet for å kontrollere utviklingen i sentrumsområdet. Alternativt kan kommunen selv gå inn og erverve tomter for å være en aktiv aktør med sikte på at de kan utnytte arealer og styre utviklingen. Jeg sitter med følelsen av at kommunen ikke har klare tanker omkring hvordan sentrum skal være. Da risikerer man at funksjonene som skal til for å få et godt bymiljø ikke får plass. Toget har begynt å gå og det vil fortsette å akselerere så lenge flyplassen vokser og engasjementet for å bygge er så enormt som på Jessheim, sier han.

Byentusiasten mener plassene utenfor husene i sentrum er vel så viktige som det som finnes innenfor veggene.

- Derfor er det virkelig viktig å strukturere det i sentrums- og områdeplaner. Vi må sørge for å ha plass til kulturinstitusjoner og regionale institusjoner som kan tenke seg å flytte hit. I tillegg til andre formål som en bybefolkning vil trenge i sentrum, poengterer Erik Prøsch.

- Livet mellom husene er byen

Aps Janka Holstad mener Erik Prøsch har mye rett i sine betraktninger.

- Det er et stort trykk i ønsket om sentrumsutvikling fra utbyggere, men vi må sørge for at det er kommunen som har kontroll og sørger for gode planer, som er tydelig på behovene og ønskene. Livet mellom husene er jo byen, sier Holstad.

ANSVAR

Hun mener politikerne har et spesielt ansvar i det lyset.

- Vi som politikere må våge å ha ambisjoner på vegne av fellesskapet. Og stå imot at enhver vekst, nødvendigvis er god vekst, sier Janka Holstad (Ap).

Dette er Erik Prøsch

73 år. Bosatt på Jessheim. Kom til Ullensaker i 1973.

Fikk Jessheimprisen i 2013. Dette skrev juryen i sin begrunnelse den gangen: «Årets vinner er en stor ressurs for lokalsamfunnet. Personen har i mange år engasjert seg i utviklingen av Jessheim by. I mange år har han vært leder for Hovin musikkorps, og i forbindelse med deres dugnadsarbeid under Jessheimdagene, var han oppe klokka seks i morges sammen med dugnadsgjengen. I mange år har han vært en knakende god medspiller».

I dag jobber Prøsch som senioringeniør i Øvre Romerike Prosjektering (ØRP).

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no