21. nov
 
Er lei av å få kjeft og trusler på jobben
Fredrik Furuseth ber folk om å vise hensyn når han og hans kolleger er ute og brøyter. – Vi er der for dere, sier han.

Publisert: 23.jan.2018 21:00
Oppdatert: 24.jan.2018 14:24

Han synes altfor mange mangler forståelse, kunnskap og folkeskikk.

– Alle vil ha vegen brøytet til de skal reise på jobben klokka sju om morgenen, men vi får kjeft når vi brøyter om natta. Når de snør hele kvelden og natta er det vanskelig å unngå brøyting mens folk sover. Det bør ikke være så vanskelig å forstå, sier Furuseth.

Han brøyter mange forskjellige steder på Jessheim, i hovedsak veger for borettslag og litt for kommunen, men også noen gangveger og parkeringsplasser.

– Når det kommer 30 centimeter med snø på ett snøfall tar det nødvendigvis lengre tid å brøyte. Noen parkerer også bilen som de har vett til, da gjerne foran et snødeponi. Da må vi frakte snøen lenger. Vi får også skylda for at det blir store hauger med snø, sier Furuseth.

Han er sjåfør på én av traktorene til Frode Olsen på Algarheim, som har til sammen fem traktorer ute i brøyting.

– I tillegg leies det inn to maskiner til. Alle sjåførene opplever det samme som meg, sier Furuseth.

Han forteller at de også opplever farlige situasjoner i trafikken.

Les Fredrik Furuseths leserinnlegg i EUB

GODE PÅ KJEFTING

Furuseth har nå holdt på i ti år som brøytesjåfør på traktor,

– Jeg har lurt på hva jeg egentlig holder på med, men jeg trives i maskinen. For to år siden sluttet jeg, men etter to snøfall var jeg igjen på plass i traktoren, sier Furuseth.

Han tar gjerne imot konstruktiv kritikk.

– Men stort sett går det i sure miner og kjeft da noen napper opp døra på traktoren for å snakke med oss om noe de er misfornøyde med. Det plager meg ingen verdens ting å få konstruktiv kritikk, men 90 prosent av dem som åpner døra på traktoren forteller oss hvordan vi skal gjøre jobben vår, noe de helt åpenbart ikke har peiling på. Men kjefting er de gode på. Vi blir møtt av trivelige og koselige folk også, som kommer med brus, sjokolade, nystekte vafler og boller, men det hører til sjeldenhetene, sier Furuseth.

SPADEALLERGI

Han forteller at snø i innkjørsler er et sårt tema for mange.

– Jeg tror mange har spadeallergi. Så fort det ligger litt snø i innkjøringen blir plutselig hele nabolaget ryggoperert og ber oss om straks å fjerne snøen vi har lagt i innkjørselen, sier Furuseth.

Han viser til at brøytemannskaper kan legge snø inntil to meter innpå privat tomt på både fylkesveger og kommunale veger, med loven i hånd.

BLE TRUET OG DYTTET

– En idiotisk situasjon oppsto da jeg brøytet private veger inne på et boligfelt. Da ble jeg sperret inne av en bil. Jeg brøytet det jeg fikk gjort, helt til jeg måtte ta kontakt med sjåføren i bilen for å be ham om å flytte seg. Men før jeg kom fram kom en illsint gubbe ut av bilen og spurte om jeg hadde jævlig moro av å legge snø innpå andremanns tomt. Jeg prøvde å forklare at jeg hadde ikke hadde brøyting i det området, og forklarte at de som brøyter den kommunale vegen kan legge snø to meter innpå privat tomt. Det ville han ikke godta, så enden på visa var at han begynte å true og dytte meg, for vi var noen store idioter som ødela for andre. Til slutt måtte jeg ringe en kollega som drev i nærheten, så han fikk kommet og snakket med mannen. Det var fem centimeter med snø i innkjøringen hans, og for det var han villig til å sperre inne en traktor, og true med anmeldelser og trusler mot to snøbrøytere i over en time, forteller Furuseth.

– FOLK MANGLER FORSTÅELSE

Fra Statens vegvesen opplyses at de opplever at folk mangler forståelse for at brøytemannskapene gjør jobben sin.

– Folk mangler forståelse, og ikke minst tålmodighet. Vi er kjent med at brøytesjåfører får kjeft. Det synes vi ikke er greit. De gjør jo bare jobben sin. Folk må smøre seg med litt tålmodighet når det kommer så mye snø på så kort tide som det har gjort nå. Og vi har også har flere farlige situasjoner. Et eksempel på dette er når bilister prøver å kjøre forbi brøytetoget på E6. Dette er livsfarlig. Folk må vise hensyn, sier Trond Holtvedt.

Han påpeker at de som brøyter snø gjør det som er mulig i situasjoner som i år.

– Når det kommer så mye snø som det gjorde i begynnelsen av forrige uke, da det snødde fra mandag til torsdag, tar det tid før alt er ryddet. Det skal da først brøytes, og deretter pusses opp. Pussing betyr at vi tar detaljer man ikke hadde anledning til under brøyting. I tillegg må også snøhaugene freses og kjøres bort enkelte steder, sier Holtvedt.

LES OGSÅ: Politiet varsler om vanskelige kjøreforhold

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
LENGE: Det blir ofte mange timer i traktoren når det kommer mye snø på kort tid.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no