18. okt
 
Fra bystress og leilighet på 43 kvadrat til retroliv i småbruk på landet
Plutselig ble småbruket Mari Melilot hadde drømt om å kjøpe siden hun var liten lagt ut for salg. Da ble hektisk byliv byttet ut med familiero på landet.

Publisert: 05.okt.2018 20:30
Oppdatert: 05.okt.2018 14:26

Klesdesigneren Mari Melilot Djupvik Fjeldberg og familien hadde ingen problemer med å innrede hovedbygningen i småbruket i retrostil. Hun har nemlig samlet på gamle ting siden hun var liten.

– Jeg har aldri klart å kvitte meg med tingene jeg kjøpte på loppis da jeg var liten. Det er blitt en ting for meg. Jeg har en forkjærlighet for gamle ting og har alltid vært glad i det, sier Melilot Djupvik Fjeldberg.

Nå bor hun, ektemannen Henrik og barna Ada og Ivo på småbruk i Holstoppen 28 i Eidsvoll. Huset er fra 1840. og derfra er det panoramautsikt over Sundet, og Eidsvoll stasjon er kun en fem minutters rusletur unna. Overgangen fra stressende byliv på en 43 kvadratmeters ettromsleilighet på Sagene i Oslo kunne nesten ikke vært større. Nå er bygningen på 230 kvadratmeter, og utenfor ligger hele 99 mål med eiendom og i tillegg både låve og uthus. I tillegg har det en annen viktig fordel: Da det ble kjent at Mari og familien ville kjøpe eiendommen, bestemte hennes foreldre seg for å selge sin egen gård og bli med. Nå bor de derfor i kårboligen på småbruket, og barna kan dermed fritt løpe mellom foreldrene og besteforeldrene.

Egensydd inventar

– Jeg har alltid tenkt at jeg ville ha et gammelt hus i nærheten av stasjonen. En klassevenninne av meg fra barneskolen bodde her i flere år. Da jeg var på besøk forelsket jeg meg helt i stilen og huset. Det var en prinsessedrøm i pastell, sier hun i dag.

For henne og ektemannen var det også viktig å beholde nærheten til Oslo. Begge er bymennesker, og da er det en stor fordel at det ikke er mer enn en halvtime med tog til smørøyet.

Hun er utdannet klesdesigner fra Kunsthøgskolen i Oslo og har flere sybokutgivelser på samvittigheten. Rundt i hjemmet er det ikke vanskelig å få øye på hvilke utslag hennes evner gir. Der finnes det nemlig mange eksempler på hjemmesydde og egendesignede ting, som sofaen i stua som hun har trukket om selv og lenestolen på kjøkkenet.

– Vi ville ha fram det gamle tregulvet oppe og rev derfor alle gulvene. I tillegg er kjøkkenet pusset opp. Vi tar prosjektene litt etter litt. Hovedmålet er at huset skal få være gammelt, og på sikt ønsker vi å sette alt tilbake til det originale uttrykket. Mannen min er minimalist og begge er designere. Vi er glade i ting, men jeg er mer altetende. Se på den tingen der. Den var stygg og den vil jeg ha, kan jeg si. Nå må du roe deg ned litt. Kanskje du kan ta bort alle de tingene der, kan være svaret. Og så setter jeg et par av tingene tilbake i smug. Slik finner vi et kompromiss, sier hun.

Sikret gammel skolestol

Hjemmesydde gulvtepper, gardiner og sittesekker pryder barnerommene. I tillegg har familiehjemmet fargerike puter og en rekke hjemmesydde puffer.

– Se på denne. Det er en stol jeg fant i en container utenfor Vilberg skole. Den kunne jeg ikke la gå til spille. Jeg har vært i mange containere og reddet ting fra søpla. Det gjør meg veldig glad. Selv om noe ikke nødvendigvis er kjærlighet ved første blikk kan det bli favoritting etter hvert. Jeg prøver å se gull i gråstein og det er også slik vi innreder, sier hun. Hun synes nye ting ofte er oppskrytt.

– Nå kan du gå på Nille og kjøpe ting som ligner på gjenstander du får tak i hos Hay. Det er veldig rart. Flere butikker har ingen identitet lenger. Det blir en blanding der alt skal være pent. Men hva skjedde med funksjonelt?, undrer hun.

Nå planlegger hun å drive kursvirksomhet på loftet – for eksempel med helgetreff med sying for byfolk. Da kan byfolket komme og kjenne på landlivet.

– Vi stortrives med dette retrolivet på landet. Vi har aldri angret på at vi flyttet fra hovedstaden.

Retrohjemmet

Mari Melilot Djupvik Fjeldberg har en forkjærlighet for gjenstander fra 50- og 60-tallet. 

Samler først og fremst på ting fordi de har følelser og historier knyttet til seg. 

Hun liker gjenbruk spesielt godt. To gamle skap har fått stå igjen etter de forrige eierne.

Rundt i hjemmet er det mange gjenstander, også fra hennes egen barndom.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no