16. jul
 
Et industrieventyr fra begynnelse til slutt
Starten for Fossum Fabrikker i Nordkisa var i 1910. I 1962 var det slutt. Nå har Gunnar Horverak skrevet bok om industrieventyret.

Publisert: 19.mar.2018 18:00
Oppdatert: 19.mar.2018 12:59

Det er nå ett og et halvt år siden planene om å skrive bok om Fossum Fabrikker ble realisert. Horverak forteller om en interessant, men stor jobb for å finne opplysninger om bedriften.

Han har skrevet flere bøker tidligere, men forteller at han sitter igjen med en ekstra god følelse nå.

– Jeg tror ikke jeg noen gang før har vært så engasjert som denne gangen, sier Horverak.

DRØMTE OM FABRIKKEN

– Fossum Fabrikker har ligget i hodet mitt i hele denne tida. Jeg har til og med drømt om Fossum fabrikker. I utgangspunktet fantes det ingen kilder og jeg søkte i forskjellige arkiver og kontaktet ambassader. Vi visste at Fossum fabrikker leverte ferdighus til Nederland, Israel og India, men ønsket å finne ut mer. Jeg tok også kontakt med museer i disse landene som jeg ble anbefalt av ambassadene, men fikk negative svar. Det var da jeg bestemte meg for å søke i aviser. Jeg tok kontakt med Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, og fikk tilgang til aviser de har der. Jeg gikk igjennom flere hunder aviser. Der fant jeg stoff, og kunne da gå tilbake til arkivene på nytt og være mer presis i søket, forteller Horverak.

Fossum leverte ferdighus til flomofrene i Nederland i 1953.

– I forbindelse med dette fant jeg blant annet ut at Fossum hadde endret på tegningene fordi de ønsket at husene skulle passe mer inn i den nederlandske byggeskikken. Det forteller noe om de som drev denne bedriften, sier Horverak.

GLADE FOR DOKUMENTASJON

Initiativtakere til bokprosjektet er Einar Stokstad og Bjørn Simensen.

– Gunnar har gjort en stor jobb, og det er stort for oss i Nordkisa å få dokumentert historien for Fossum Fabrikker, sier Stokstad.

– Lars Fossum startet med en én mannsbedrift i 1910. På 1920-tallet ble også broren Josef med i bedriften. Denne tida var nok kanskje den vanskeligste tida for fabrikken til å videreutvikle seg. Lars og Josef startet Fossum Trevare, som senere ble Fossum Fabrikker, og de klarte å utvikle bedriften med flere produkter og flere ansatte. Det er imponerende at de klarte dette. Jeg har intervjuet om lag 20 personer som jobbet ved fabrikken. De var jo begynt å bli gamle, men husker veldig godt om Fossum Fabrikker. De omtalte Lars og Josef som to genier, sier Horverak.

MANGE ANSATTE

Han forteller at det på det meste var mellom 200 og 300 ansatte ved fabrikken i Nordkisa, og dermed en svært viktig arbeidsplass.

– I en periode etter krigen gikk Fossum Fabrikker for å være landets største bedrift for produksjonen av dører, vinduer og kjøkken- og baderomsinnredninger. De ble også en betydelig ferdighusprodusent. Dette var en veldig stor bedrift, som bidro til å gi befolkningen i Nordkisa en identitet, en identitetsfølelse de med stolthet kunne tilhøre, sier Horverak.

I 1954 ble bedriften rammet av en stor brann, og tapte store verdier da de ikke hadde god nok forsikring.

– Etter dette ble det tungt for fabrikken, sier Stokstad.

I 1962 be bedriften lagt ned.

LES OGSÅGründeren åpnet bar og kokebokhande

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no