19. aug
DRAKAMP. Er det en drakamp mellom Eidsvoll Verk og Råholt? Har begge steder like sterk identitet som tidligere? Ordfører John-Erik Vika fra Kommisrud og Bjørn Hytjanstorp fra Råholt har begge sterk identetsfølelse.
 
Er det ett fett om du kommer fra Eidsvoll Verk eller Råholt?
EIDSVOLL VERK. Eller mister du sjela og identiteten din om du blir plassert på feil side av Mostue-krysset, eller Rema 1000 – for de unge og innflytterne.

Publisert: 26.apr.2017 21:00
Oppdatert: 26.apr.2017 14:49

Lørdag skal søkelyset settes på et sørbygda i endring, og om noen lenger bryr seg om de kommer fra Eidsvoll Verk eller Råholt. Stedet er Kafé Standpunkt – som ligger på Eidsvoll Verk. Arrangør er Eidsvoll 1814, i sterkt samarbeid med Bjørn Hytjanstorp – fra Råholt.

STERKT FOR MANGE – IKKE SÅ FARLIG FOR ANDRE

– Sørbygda er i endring og vokser enormt. Nye folk kommer til og har andre måter å knytte seg til stedet på en de «innfødte». Nå er «de andre» de fleste. Hvordan er deres forhold til de gamle kulturminnene som finnes der? Hvor levende er rivaliseringen mellom Råholt og Eidsvoll Verk? sier historiker ved Eidsvoll 1814, Torleif Hamre, som tror at lørdagens arrangement er litt som å stikke hånda inn i et vepsebol med kort stang.

– De som husker kampen for postnummer 2074, forstår hva jeg snakker om. Den sier litt om identiteten til folk. Folk kjempet for å ha adresse Eidsvoll Verk, selv om postkontoret ble lagt ned, sier han.

– Eidsvoll 1814 har vår og høst kulturminnearrangementer, og denne gangen skal det altså handle om identitetsbygging i sørbygda.

STERKT

Hamre, som selv ikke er fra verken Råholt eller Eidsvoll Verk, har forstått at identitet fortsatt er veldig sterk hos mange.

– Men hvor levende er denne rivaliseringen i dag? Og har «de nye» noe forhold til de gamle kulturminnene som finnes her? Nebbenes og Søndre Samfund er eksempler på steder som betyr mye for innfødte folk. Hvordan bør disse stedene tas vare på? Dette er noe av det vi skal snakke om på lørdag og se om vi kan skape engasjement og debatt.

VIKTIG

Ordfører John-Erik Vika kjenner selv til det med stedsidentitet.

– Nord for Hammerstad-krysset er det viktig å skille mellom Kommisrud og Døkkenmoen. Jeg bor ikke på Døkkenmoen, men på Kommisrud, og jeg skiller veldig mellom Eidsvoll Verk og Råholt. Jeg synes det er flott at sørbygda tar en debatt om å ta vare på egen identitet, sier han.

– Mange ungdommer har ikke forhold til slike ting. Eidsvoll er Eidsvoll, sier Hytjanstorp. Sammen med den innfødte råholtsokningen John Granly skal han portrettere i ord, vise bilder og film, samtale og quize om sørbygda.

Eidsvoll 1814 har invitert Ola Fjeldheim fra Fortidsminneforeningen, Einar Madsen, Hege Svendsen, Linn Stalsberg og Nina Kristengård, til debatt og samtale. Dette er folk med sterke meninger om sørbygda.

LES OGSÅ: Per Nebbenes ser at gamle Verket har endret seg

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no