21. mai
TRENING. Hver mandag samles en vennegjeng til trening i trimrommet i låven hos Egil Bjerke på nabogården til Asbjørn. Fra v: Ole Amund Holter, Olaug Lyssand Holter, Sven Johan Myrvold Holter og Asbjørn Borhaug.
 
Etter kraniebrudd og to hjerneblødninger er Asbjørn tilbake til livet
NANNESTAD. Asbjørn Borhaug (54) fra Nannestad har kjempet seg tilbake.

Publisert: 25.mar.2016 21:02
Oppdatert: 27.jan.2017 14:03

Borhaug har vært utsatt for to alvorlige arbeidsulykker. Den tidligere lastebilsjåføren og bonden fikk varige skader etter ulykkene og er arbeidsufør, men er allikevel på jobb hver dag. Trening, behandling, stå-på-vilje og god støtte fra familien har vært nøkkelen tilbake til livet.
En vennegjeng har også startet med trening i låven hos nabo Egil Bjerke, som har innredet et trimrom.
- Trening er viktig for meg. Jeg merker at formen er blitt bedre etter at vi begynte med dette. Det sier også min fysioterapeut som jeg går jevnlig til. Men like viktig er det å møtes og ha det trivelig sammen, sier Asbjørn.

STØTTE

Asbjørn forteller om en vanskelig tid da han gikk sykmeldt og var mye alene hjemme.
- Depresjonen var faretruende nær. Det begynner å bli farlig når man teller spikere i veggene. Jeg hadde ikke klart å komme meg dit jeg er i dag uten støtte og hjelp fra familien. Det setter jeg veldig høyt. De har hatt en tøff tid. Jeg setter også stor pris på at naboer, tidligere kolleger og andre kjente støtter opp, sier han.
Asbjørn er gift med Ranveig Stabæk, og de har to barn - Torbjørn (26) og Astrid (21).
Torbjørn forpakter foreløpig hjemgården Børke i Moreppen i tillegg til jobben som anleggsmekaniker hos Akershus Utleie.
Astrid studerer ved Markedshøyskolen i Oslo, og Ranveig jobber hos Sven Myrvold på Jessheim.
Asbjørn er nå ansatt hos vekstbedriften Øvre Romerike Industriservice (ØRI), som gir arbeids- og opplæringstilbud til arbeidssøkere med ulike yrkeshemninger.
- Jeg trives veldig godt hos ØRI. Det er variert arbeid og godt å komme seg ut og møte andre mennesker hver dag. Dette er et utrolig godt tilbud, og jeg setter stor pris på å få denne muligheten. Det var godt å komme inn i en god døgnrytme igjen, sier han.
LES OGSÅ: Slutter som senterleder - ny toppsjef for ØRI

TRUFFET AV 600 KILO

Den vanskelige tida startet i desember 2008. Asbjørn var lastebilsjåfør og var på jobb på et mottak for skrapjern.
- Jeg var bestandig forsiktig med å gå ut av bilen. Denne gangen så jeg imidlertid en annen sjåfør som gikk krokrygget over plassen. Jeg tenkte han hadde vondt i ryggen og at han trengte hjelp. Jeg gikk derfor ut for å snakke med ham. Like etter smalt det, forteller Asbjørn.
En 600 kilo tung metalldel falt fra ei kran og traff ham. Han pådro seg kraniebrudd, hjerneblødning, en rekke ribbeinsbrudd, et alvorlig kutt i leggen og venstre fot ble knust.
- Jeg ble kjørt til Ullevål universitetssykehus, og der holdt de meg i kunstig koma i tre og ei halv uke, sier Asbjørn.
I januar året etter ble han overført til Sunnaas sykehus, hvor han ble i tre måneder.
- Jeg mistet hørselen på høyre øre, men jeg trente meg opp ellers og i oktober fikk jeg tilbake førerkortet og begynte på jobb igjen. Det var godt å møte min gode venn Scania igjen.

FALLULYKKE

Imidlertid sluttet han som lastebilsjåfør og begynte med vintertjenester på Oslo Lufthavn i oktober 2011. Det var der han ble utsatt for enda ei ulykke. Dette skjedde i desember samme år.
- Jeg var nesten ferdig med nattskiftet og var på veg inn. Da skled jeg på isen og slo hodet voldsomt i bakken. Det ble igjen konstatert hjerneblødning og jeg ble på nytt operert på Ullevål sykehus, forteller Asbjørn. - Vi var heldige at dette skjedde på flyplassen med den beredskapen det er der. Han fikk raskt riktig hjelp. Skaden var veldig alvorlig, så alvorlig at vi på sykehuset fikk beskjed om at det kunne gå begge veger med Asbjørn, forteller kona Ranveig.
Da han våknet hadde han nedsatt kraft i venstre side.
- I tillegg mistet jeg sidesynet på begge øynene. Jeg kan derfor ikke kjøre bil igjen, noe som er veldig vanskelig å akseptere, sier Asbjørn.
Han ble denne gangen overført til Sykehuset Innlandet HF avdeling Ottestad for opptrening.
- I juni 2012 fikk jeg også et kraftig epileptisk anfall. Senere var han på Gjøvik for intensiv kognitiv rehabilitering, et treningsprogram som gikk over tre måneder. I oktober 2013 fikk han jobb hos ØRI på Dal, først som et avklaringstiltak. Senere søkte han om varig tilrettelagt arbeid. - Jeg er veldig glad for å ha noe å gå til hver deg. Og så har bedriften en meget dyktig ledelse. Her blir vi tatt godt vare på. Et kjempefint sted å jobbe, sier Asbjørn.
LES OGSÅ: Hardtslående damer

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no