12. nov
 
Familien havnet midt i skogbranndrama
Brannmannskapene kjempet mot flammene i ulendt terreng da mange mål skog sto i brann i Feiring tirsdag. Redningen kom fra lufta. For familien Bergvatn, som ferierer på hytta i Hurdal, ble det mer dramatikk enn de er vant til.

Publisert: 18.jul.2018 15:00
Oppdatert: 18.jul.2018 14:10

Ved 14.45-tida mandag gikk skogbrannalarmen hos 110-sentralen. Brannvesenet rykket ut til området ved Agavatn og Røtjenn i Feiring i Eidsvoll, rett ved grensa til Hurdal.

– Det er veldig vanskelig og ulendt terreng, og vi har foreløpig ikke oversikt over omfanget, sa vaktleder Frode Johannessen ved 110-sentralen til EUB rett etter de hadde ankommet.

LES OGSÅ: Brannmannskaper måtte gå to kilometer

Helikopterbistand

Mannskaper fra både Feiring, Hurdal, Eidsvoll og Jessheim bisto i slukningsarbeidet. Ifølge brannsjefen deltok om lag 25 mann i arbeidet.

– Det ble raskt bedt om bistand fra brannhelikopter. Det tok litt tid før de kom, grunnet mange branner andre steder, men dette var et veldig viktig bidrag for å kontroll på brannen, sier brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

Helikopteret gikk i shuttletrafikk, hvor tusenvis av liter med vann ble hentet opp fra de omkringliggende tjernene, flydd opp og pøst utover som vannbomber over den brennende skogen.

– I tillegg til helikopterhjelp kan vi takke den skrinne grunnen, at det var mye berg i området, for at dette ikke ble en større brann, sier brannsjefen.

Ved 18.30-tida tirsdag kunne 110-sentralen opplyse at brannen var slukket, men at det fortsatt var mye røyk i området. Brannmannsaper var på vakt i området gjennom natta.

DRAMATIKK PÅ HYTTA

Det ble brått dramatikk utenfor hytteveggen til familien Bergvatn fra Oslo som ferierer på hytta ved Røtjenn.

– Vi hadde vært og badet i Hurdalssjøen, og like etter at vi var hjemme igjen kom det to brannbiler i full fart. En brannmann spurte om vi hadde sett eller luktet røyk. Det hadde vi ikke da. Hytta vår ligger på en liten kolle, og han ble med opp for å se derfra. Da fikk vi se røyk, forteller Anne Bergvatn.

Hytta ligger like ved Røtjenn, og brannen var på motsatt side, i retning Agavatn.

– Det ble jo litt dramatikk, men vi var ikke redde for at brannen skulle spre seg helt til oss. Vi stoler jo på brannmannskapene som gjør en fantastisk jobb. Men skogbranner er jo skremmende. Det har vært mange av dem i sommer, men man tenker det skjer vel ikke meg, sier Bergvatn.

Hun forteller at det etter en stund kom et brannhelikopter som landet like ved hytta. Der var helikopteret nede flere ganger for å fylle drivstoff.

– Det ble mer spennende å være på hytta nå enn det pleier å være, sier Emilie Bergvatn.

– Verste jeg har opplevd

Det ble tirsdag anslått at 30–40 mål sto i brann. Dette ble nedjustert onsdag morgen.

– Jeg har vært der oppe med ATV nå, for å få oversikt og overblikk. Det er om lag 15 mål som har brent. I nasjonal sammenheng en liten skogbrann, men for oss er det å regne som en stor brann, sier Karlsen.

– Vet dere noe om brannårsaken?

– Det er foreløpig usikkert, men det kan trolig ha oppstått i forbindelse med lynnedslag, sier Karlsen.

De siste dagene og ukene har tørken og skogbrannfaren ført til en rekke store og små skogbranner og utrykninger i distriktet.

– Etter over 20 år som brannleder har jeg aldri opplevd noe i nærheten av dette. Dette er definitivt den mest krevende perioden vi har hatt, sier brannsjefen til EUB.

LES OGSÅ: Brann ved Ringbanen på Gardermoen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KONTROLL: Brannmann­skapene fikk med god hjelp av helikopter raskt kontroll på brannen. Foto: Øvre Romerike brann og redning
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no