26. jan
 
Fant 340 kilo søppel på bunnen av Vorma
Eidsvoll dykkerklubb rydder opp i Vorma. I helgen fant de rundt 340 kilo søppel bare i et lite område rundt gamlebrua.

Publisert: 22.jun.2018 20:00
Oppdatert: 21.jun.2018 10:57

Sparebankstiftelsen DNB har gitt ni millioner kroner til Norges Dykkerforbund for å ta opp spøkelsesteiner og gjennomføre ryddedugnader de neste tre årene. 77 klubber i hele landet er med.

I Eidsvoll er det som kjent ikke så mye hav, men det er ikke fritt for søppel i elvene og sjøene våre likevel.

Eidsvoll dykkerklubb er med i dugnadsarbeidet, og har vært flere ganger i Vorma og fisket søppel den siste tiden. Fangsten er ikke å kimse av.

– Vi fant 340 kilo sykler og skrap på lørdag, og det bare i et område tilsvarende halvparten av lengden ut til første brukar på gamlebrua, forteller Magnus Nilsen i Eidsvoll dykkerklubb.

Bra for miljø og barn

Tirsdag var det barna sin tur til å finkjemme bunnen av Vorma. Denne gangen var det fridykkere mellom 8 og 14 år, som fikk prøve seg.

– Vi prøver å skape bevissthet rundt søppel i Vorma, og få med ungene. Det man kaster i sjøen blir ikke borte, sier Nilsen.

Dykking etter søppel er ikke bare til hjelp for miljøet. Dykkerklubben mener at det også er en bra måte for barna å trene på.

– Det er mer teknisk utfordrende enn vanlig dykking. Litt mer avansert. Det er ikke så mye å se på under vann i Vorma, så da er det fint for barna å ha noe å gjøre, forklarer Nilsen.

Kaldt vann

Med bitte litt over 5 grader i vannet, syns nok barna at det var fryktelig kaldt i Vorma, men det var ikke mer enn litt tilvenning som skulle til før alle sammen dykket ivrig.

– Hva kommer dere til å finne i Vorma?

– Jeg tror vi finner et dekk, sier Erika Wenger (10).

Barna ble tatt ut med båt. Her fikk de utdelt makkere, som de skulle dykke sammen med, og gikk gjennom reglene og håndsignalene. To voksne dykket sammen med dem.

– Jeg skulle egentlig bare være instruktør i ett år, men engasjementet til ungene fikk meg til å fortsette, forklarer dykkerinstruktør Simon Mork.

Dårlig sikt

På grunn av helgens regnvær, var det dårlig sikt og mye mudder i vannet. Det ble ikke funnet så mye søppel denne gangen, men Erika fikk (nesten) rett i sin gjetning.

– Vi fant en sykkelslange, sier hun fornøyd.

Etter dykkingen står Peder Olai Wenger (8) på land og hutrer, mens han får tømt litt varmt vann fra en termosflaske inn i den iskalde våtdrakten.

– Vi fant en gummislange, men vi så ingenting. Det var bare lyst grønt vann, men det var gøy, og jeg skal dykke mer, sier Peder Olai.

FAKTA

  • Norges Dykkerforbund har fått en gave fra Sparebankstiftelsen DNB på ni millioner kroner for å ta opp spøkelsesteiner og gjennomføre ryddedugnader fra 2018–2020.
  • 77 klubber har meldt seg på og ønsker å gjøre en innsats for miljøet og skape bedre dykkeplasser i sitt nærområde.
  • Klubbene som deltar kan bestille banner, ryddeutstyr, løfteballonger og fangstnett i nettbutikken til NDF.
  • Disse klubbene vil også på slutten av hvert år få en pengegave fra NDF som kan brukes på tiltak for økt aktivitet og rekruttering.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
DEKK: Erika Wenger (10) tippet at de skulle finne dekk på bunnen av Vorma – de fant en sykkelslange.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no