18. jul
 
Fant barnegrav fra romertiden
GARDERMOEN. Arkeologer har undersøkt traseen for ny vannforsyning fra Hurdalssjøen til Ullensaker. I fjor høst ble det funnet ei barnegrav fra romertida. I år har de funnet det som kan være enda ei barnegrav.

Publisert: 12.jul.2017 07:00
Oppdatert: 11.jul.2017 12:56

Arkeologene har gravd ut fire steder- to i fjor høst og to i vår. Tre av disse ligger på gården Østre Garder, og én på Kneppe.

– Vi fant bosettingsspor i form av stolpehull, ildsteder, kokegroper og ulike produksjonsgroper. På tre av lokalitetene ble det også funnet branngraver. Den sørligste lokaliteten er sannsynligvis en del av et større gravfelt, forteller Kristin Orvik, arkeolog ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

KREMASJONSBEGRAVELSE

Hun opplyser at ei branngrav kan sies å være det samme som en kremasjonsbegravelse.

– Da ble altså den døde brent, og beina ble samlet sammen og lagt i grava. Den minste grava vi fant i fjor har tilhørt et barn i alderen mellom null og sju år. I de to andre var imidlertid beinmaterialet så fragmentert at man ikke kan si noe om verken alder eller kjønn. Datering av trekull og bein tyder på at de kan være gravlagt i siste del av romertiden, 200–400 år e. Kr. Datering av to av gropene viser imidlertid at disse kan være yngre enn branngravene, noe som passer bra med ei korsformet spenne vi fant. Den dateres til folkevandringstida 400 til 550 år e. Kr, sier Orvik.

SJU NYE BRANNGRAVER

Under årets utgraving ble det funnet ytterligere sju branngraver, seks av disse ved Kneppe og ei på nabojordet på Garder Østre.

– De var alle dårlig bevarte med, kun fra tre til 15 centimeter igjen. I motsetning til fjorårets graver har beinene vi fant i år blitt renset for rester av kremasjonsbålet før den døde ble gravlagt. Flere var små og lignet små stolpehull i plan. Vi lurer på om den minste kan være ei barnegrav. Det vil osteologiske analyser gi oss svaret på etter hvert, sier Orvik.

BLE LAGT I KAR

I ei av gravene som ble det funnet i fjor og fire av årets graver ble det funnet tetningskitt/bek.

– Dette ble brukt for å tette organiske kar mulig av never. Dette forteller at beinene til den døde ble lagt i et kar før det ble lagt i ei grop. Om graven har hatt en markering på overflaten vet vi ikke, sier Orvik.

– ET SPENNENDE OMRÅDE

Ola Fjeldheim, generalsekretær hos Fortidsminneforeningen, synes det er spennende funn som er gjort.
– Området Garder-Kneppe er et veldig spennende område, med mye historie. Dette var interessante og spesielle funn. Det viser at det har vært mye aktivitet der. Jeg kjenner til bare et par gamle barnegraver i Ullensaker fra før, blant annet en på gården Skedsmo, sier Fjeldheim.
Han synes også det er interessant at Avinor planlegger å utvide flyfraktområdet på vestsida av flyplassområdet.
– Da blir det behov for en strategi for å håndtere denne saken. Der vil man garantert finne mye viktig og interessant i bakken. Det blir viktig å bruke hodet i tida framover, og ivareta utgravinger på en positiv måte med formidling av funn lagt inn i planene, sier Fjeldheim.

LES OGSÅ: Arkeologer fant over 3000 år gamle beinrester i Raknehaugen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GRAVER: Å strekningen over jordet ved E16, vis-à-vis Dalen Parkering på Gardermoen, ble det funnet fem branngraver, deriblant ei barnegrav.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no