18. jul
Snøras: Snøraset dekket den ene kjøreretningen på fylkesveg 33 like nord for Smaragdgruvene.
 
Store snømengder og høyere temperaturer gir fare for flere snøras
Fylkesveg 33 ble stengt i begge kjøreretninger etter snøras. Store snømengder og høyere temperaturer gir stor snøskredfare.

Publisert: 20.mar.2018 19:00
Oppdatert: 20.mar.2018 14:29

Geolog ble kalt ut fra Lillehammer for å undersøke området etter snøraset som gikk like nord for Smaragdgruvene tirsdag formiddag. Snøraset dekket ene vegbanen. Trafikken ble først dirigert forbi. Deretter ble vegen fysisk stengt i begge kjøreretninger fra Smaragdgruvene og opp til de første husene cirka tre kilometer lenger nord.

Fysisk sperret

– Det blir fysisk sperret her. Slik som været er nå kommer det til å gå mange småras her framover. Snøen smelter og det blir tungt. Geologen kommer for å undersøke videre snørasfare. Det går småras her hele tiden, sier Vidar Aasvangen, politiførstebetjent i Øst politidistrikt.

– Vegen blir fysisk stengt på ubestemt tid i påvente av undersøkelsene av geolog og skredekspert. De skal gå gjennom snø, snømengde og forholdene langs vegen her. Snøras kan være skummelt. Denne gangen gikk det et lite, men vi har ingen garantier for at det ikke kan rase ned større snømengder, sier Jarle Storsveen, vegvokter i Veidekke.

Opptatt av sikkerheten

Han sier de prioriterer sikkerheten for trafikantene høyt. Christian Jaedicke jobber som fagansvarlig snøskred i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

– Snøras? På Østlandet? Det er den første telefonen jeg får inn om det på Østlandet, sier han.

Han forteller at det er ekstremt stor snøskredfare på Vestlandet og i Nord-Norge for tiden.

– Det begynner å bli varmere. Oppvarmingen bidrar til forflytning av store snømengder. Bare fjell gjør prosessen raskere, og øker faren for snøskred, sier Jaedicke.

– Hvilke råd vil du gi til befolkningen når det er slik?

– Det viktigste er at de ikke blir stående under, glane oppover og oppholde seg der over tid. Det er for ekstremt sjeldent at biler i bevegelse blir truffet fra snøskred, sier Jaedicke.

Tiden med stengte kjøreretninger ble også benyttet til å brøyte vekk snøen som hadde havnet i kjørebanene. Det er vurderingene til geologen og snøskredekspertene som vil danne grunnlag for hva som skjer videre på strekningen.

– Det er uvisst hvor lenge veien ville være stengt. Nå avventer vi de geologiske undersøkelser, sier Åsmund Røseid, byggeleder i Statens vegvesen.

Dette er enøras

Oppstår når snø bygger seg opp i en skråning og til slutt gir etter for tyngdekreftene.

Et stort snøras kan flytte seg mange kilometer og gjøre enorme skader i skogsområder og andre ting som måtte komme i veien.

Det er ikke bare selve snøen som kan gjøre store skader; I mange tilfeller er også den kraftige vinden eller luft som raset lager framfør seg, særdeles farlig og ødeleggende.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no