24. apr
INSPEKSJON: Roy Kvamme er på inspeksjon hos Europris på Råholt. Assisterende butikksjef Siw Bergstrøm og medarbeider Anette Antonsen får godkjent.
 
Farligere enn du tror
Reglene er strammet kraftig inn de siste årene, med god grunn: – Fyrverkeri er farlig og må behandles med stor varsomhet, sier Roy Kvamme i Øvre Romerike brann- og redningsvesen.

Publisert: 30.des.2017 09:00
Oppdatert: 29.des.2017 14:36

Snøen som har falt får folk til å trekke til utsalgsstedene for fyrverkeri. Salget øker nemlig proporsjonalt med snødybden. Men fyrverkeri er ikke leketøy.

Brannkonstabel Roy Kvamme parkerer bilen, og setter kurs for disken der fyrverkeri står stablet og ligger i hauger. Han er på inspeksjon for å forsikre seg om at alt er på stell hos Europris på Råholt. Fra salgsdisken ved inngangsdøra selges det kilovis med fyrverkeri på de få dagene i romjula det er lov å selge de farlige produktene.

Les også: Brant ned til grunnen i Jessheim sentrum

– VILLE BLITT CHICAGO

På Øvre Romerike er det 35 registrerte og godkjente utsalgssteder av fyrverkeri. Samtlige får besøk av brannvesenet, som inspiserer om butikkene følger alle reglene og sikkerhetsforskriftene.

– Inspeksjonene er veldig viktige for å holde kontroll med salget, sier Roy Kvamme.

– Hvis ikke tror jeg det ville blitt Chicago-tilstander og ganske vilt, sier han.

For å selge fyrverkeri må man gå på kurs, og bli godkjent. Det er dessuten slik at fyrverkeri kun kan selges av registrerte bedrifter. Enkeltpersoner har ikke anledning til å selge fyrverkeri.

Les også: Deltar i stor brann-kampanje

ALT PÅ STELL

Hos Europris på Råholt kontrollerer Roy Kvamme om det er brannslukkingsutstyr i nærheten, og om det er heng opp plakat med «Røyking forbudt».

Akkurat det siste mener assisterende butikksjef Siw Bergstrøm sier seg selv.

– Her er det røyking forbudt året rundt, sier hun.

Hun viser Roy Kvamme at fyrverkeriet har CE-merking, og dokumenterer at de har alle godkjenninger. I tillegg vil brannmannen se hvor fyrverkeriet oppbevares. Det er et krav at eksplosivene skal lagres i en brann- og eksplosjonssikker container.

Bergstrøm får tommel opp og godkjent av Roy Kvamme.

Les også: 

HJELPER, IKKE STENGER  

For Roy Kvamme er det viktigste å passe på at sikkerheten er i høysetet.

– Det er godt å se når alt er i orden. Om det ikke skulle være det, får butikkene en frist på å ordne opp, gjerne en time eller to. Ofte er det småting som det er enkelt å fikse. Vi er ikke ute etter å ødelegge for noen, sier Roy Kvamme.

Han legger til at dersom feil ikke utbedres, vil brannvesenet til syvende og sist bli nødt til å stenge utsalg.

– Vi har erfaring med det også. Men for oss er det viktigere å bruke sunn fornuft og få til gode løsninger, sier Kvamme.

– PASS PÅ BARNA

Roy Kvamme understreker at fyrverkeri er farlige produkter.

– Bruk sikkerhetsutstyr. Og pass på barna. Det er også smart å være edru, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no