13. nov
 
Feil fyring og rå ved er ofte årsak til pipebranner
Med streng kulde blir det ofte en økning av antall pipebranner. Brannvesenet oppfordrer til å fyre riktig.

Publisert: 28.feb.2018 21:00
Oppdatert: 01.mar.2018 11:37

– De vanligste årsakene til at det tar fyr i sotet i skorsteinen er feil fyring. Mange fyrer med for liten trekk i ovnen, og så er det viktig med tørr ved som ikke er så stor. Noen bruker også ovnen som forbrenningsovn for søppel, og det er ikke bra, sier Tom Erik Jønvik, feiersvenn hos Øvre Romerike brann og redning (ØRBR).

I løpet av februar har det vært hele ni skorsteinsbranner i ØRBRs distrikt. En familie i Ullensaker var én av dem som opplevde at sotet i skorsteinen tok fyr.

MERKET IKKE NOE

– Vi merket ikke noe selv. Plutselig kom naboen inn da vi satt på kjøkkenet og spiste middag. Hun hadde sett at det sto flammer ut av pipa vår, forteller huseieren som beskriver det som veldig skremmende.

– Det var et sjokk. Vi ble livredde og kom oss ut alle sammen, og brannvesenet ble varslet.

Jønvik var et par dager senere på inspeksjon av fyringsanlegget i boligen sammen med kollega Stian Svanåsbakken. De skulle da sjekke om brannen hadde ført til skader på skorsteinen.

– Vi kontrollerer da både ildsteder og skorstein. Det kan bli sprekker i skorsteinen, som i dette huset er en teglsteinsskorstein. I dette tilfellet fant vi ingen skader, men med kamerainspeksjonen oppdaget vi mangler i forhold til flere tidligere røykrørsinnføringner i skorsteinen som ikke er lukket forskriftsmessig. En gammel eller feil montert skorstein kan ha en redusert sikkerhet. Skorsteinen er i likhet med andre byggevarer ikke evigvarende, sier Jønvik.

Også fuktigheten i veden blir målt. Den skal ikke være over 20 prosent.

Til stede var også Per William Haaland fra Pewi as, som på vegne av Gjensidige skulle taksere eventuelle skader.

– Det ble ikke oppdaget noen skader som er en direkte følge av sotbrannen, men det er jo hell i uhellet at det ble oppdaget andre mangler som kan utbedres, sier Haaland. Han påpeker at nettopp gamle teglsteinsskorsteiner er de dårligste.

MELD IFRA

Jønvik opplyser at det er viktig at folk melder ifra dersom de endrer fyringsmønsteret. Det er huseiers ansvar at skorstein og ildsted er i forskriftsmessig i orden, er du i tvil kontakt feiervesenet.

– Det kan være hvis man bytter ovn, noe som er meldepliktig, eller at man går over til mer vedfyring. Vi registrerer sotmengdene når vi feier og er på tilsyn, legger opp feiingen hos den enkelte etter dette. Dersom noen endrer fyringsmønsteret slik at det blir behov for hyppigere feiing må vi få beskjed, sier Jønvik.

TIPS FRA BRANNVERNFORENINGEN

  • For alle som benytter vedfyring til oppvarming av boligen er det viktig å forvisse seg om at skorsteiner og ildsteder er i orden i forkant av fyringssesongen.
  • I tvilstilfeller bør man få skorstein og ildsteder sjekket av fagfolk på området.
  • En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved. Under fyringen holdes trekkventilene mest mulig igjenskrudd. Dette kalles rundfyring og medfører dannelse av beksot i skorsteinen. Mye beksot kan føre til brann i skorsteinen.
  • Rådet vårt er å benytte mindre og hyppigere ilegg av ved kombinert med god trekk. Det gir både en renere og mer økonomisk forbrenning.
  • Det advares også mot å fyre for hardt med elektrisitet, og det pekes spesielt på brannfaren ved overbelastning av elektriske anlegg. Eldre elanlegg bør kontrolleres og eventuelt oppgraderes av en autorisert installatør.

LES OGSÅ: Lærer barn brann-vern med Bjørnis

 
TETTING: Det kan få alvorlige følger dersom tidligere røykrørsinnføringer ikke tettes forskriftsmessig. Foto: ØRBR
SOTBRANN: Det har bare i februar vært ni pipebranner i Øvre Romerike brann og rednings distrikt. Foto: ØRBR
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no