15. sep
VISER RUNDT. I juni viste generalsektretær i LHL, Frode Jahren, rundt på det nye, store sykehuset i Ullensaker. Nå er det langt fra sikkert at det blir realisert. Tone Trøen, (nr. to fra venstre) er helsepolitisk talsperson for Høyre. Hun er like overrasket som Jahren over Helse Sør-Øst sin beslutning.
 
300 arbeidsplasser og nytt LHL-sykehus i fare
I forhandlinger med LHL har Helse Sør-Øst nå varslet kutt i rammeavtalene fra 2018. - En slik utvikling vil bety at LHLs hjertesenter blir nedlagt, sier generalsekretær i LHL, Frode Jahren.

Publisert: 04.sep.2017 17:47
Oppdatert: 05.sep.2017 12:20

Under et samarbeidsmøte mellom Oslo universitetssykehus HF og Feiringklinikken 31. august deltok to ledere fra Helse Sør-Øst. Det var der det ble varslet at de fra 2018 ikke lenger ville bruke gjeldende rammeavtale og kjøpe åpen hjertekirurgi fra LHL.

– Dette kom overraskende og sjokkerende på oss. Det har lenge vært en diskusjon om hjertekirurgien isolert sett, men vi har da argumentert med at om den forsvinner, forsvinner også mye at det andre tilbudene våre her. Det er vårt grunnpilar og da må vi stoppe alt det andre også, sier Jahren.

Ifølge LHL vil en slik utvikling som Helse Sør-Øst ønsker å gjennomføre bety at LHLs hjertesenter blir nedlagt. «Det vil da verken finnes faglig eller økonomisk bærekraft for å videreføre et hjertesenter. Den økonomiske bærekraften i LHLs nye sykehus på Gardermoen blir også borte», skriver LHL.

SINNE OG FRUSTRASJON

Jahren forteller at de ansatte på Feiringklinikken reagerer med sinne og frustrasjon etter et allmøte i ettermiddag. 

– 300 jobber står i fare. Glitreklinikken blir også rammet. De skulle også inn i det nye sykehuset på Jessheim. Nå er grunnlaget revet bort i det vi skal ta det i bruk, sier en oppgitt generalsekretær.

LHL-Feiring leverer i dag tjenester innen hjerteoperasjoner, kardiologiske utredninger og behandlinger.

Skal forhandle videre

Nåværende ytelsesavtale for helseregion Sør-Øst gjelder for perioden 1.1.2017 til 30.4.2018. De forklarer at de nå gjør en samlet behovsvurdering av ytelsene LHL-Feiring leverer med henblikk på neste års avtaleomfang.

I en skriftlig uttalelse til EUB opplyser de at denne vurderingen er ikke ferdigstilt, og Helse Sør-Øst derfor ikke konkludert med hvor mye de trenger å kjøpe av ulike tjenester.

Før det konkluderes sier Helse Sør-Øst at de skal ha dialog med LHL for å få en avtale som ivaretar alle parter.

– Det er imidlertid allerede nå helt klart av vi er avhengige av en videre avtale med LHL og Feiring, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus.

– SVARER AT BEHOVET ER BORTE

Generalsekretæren i LHL er klar på hva unnskyldningen til Helse Sør-Øst er.

– Det er det samme som de alltid har sagt: behovet er ikke der og at de kan ta oppgavene selv. Vi på vår side mener at de ikke har kapasitet til det, men i den grad at de bygger opp egen kapasitet for å legge oss ned, så er det en vanvittig ressursbruk.

– Feiringklinikken har vært ute i storm tidligere. Er dette den verste?

– Ja, definitivt, svarer Jahren.

– Tror du det kan ligge politiske signaler bak Helse Sør-Østs beslutning?

– Jeg håper og tror ikke det. Alle snakker jo varmt om ideelle organisasjoners virksomhet, og det er jo akkurat det LHL er.

– Kan dette være et utspill fra Helse Sør-Øst for å presse dere på pris?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi er billigere enn de offentlige på pris.

– SENDT BREV TIL POLITIKERNE

Generalsekretæren i LHL har nå sendt brev til alle partilederne.

– Her forklarer jeg dem situasjonen LHL er kommet i. Jeg har ingen annen mulighet enn å bringe dette inn i valgkampen for å se hvordan partiene reagerer.

På LHLs hjemmeside er det lagt ut en pressemelding, hvor de skriver følgende: 

«Helse Sør-Øst vil legge ned Feiringklinikken. Nå skal det legges ned uten politisk debatt fordi ledelsen i Helse Sør-Øst av en eller annen grunn mener det er best. Det er umulig å forstå, men i LHL er vi er sikre på én ting. Det er ikke pasientene de tenker på. Det er ikke pasientenes helsetjeneste de er ute etter å skape.»

TRØEN: OVERRASKET

Helsepolitisk talsmann for Høyre, stortingsrepresentant Tone Trøen, er like overrasket som Jahren over Helse Sør-Øst sine signaler.

– Dette er nye opplysninger for meg. Jeg har alltid vært opptatt av rammebetingelsene for Feiringklinikken og det viktige arbeidet klinikken utført gjennom mange år. Jeg må sette meg inn i saken og skaffe mer informasjon før jeg kan kommentere ytterligere, sier hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no