20. okt
HURDALSULVEN: Ulven som ble skutt mandag er den som har herjet i området i sommer. Foto: Ole Knut Steinset/SNO
 
Felt ulvetispe var Hurdalsulven
HURDAL: Ulven som ble felt mandag i Østre Toten er den samme som har drept eller skadd nærmere 300 sauer I Hurdal, på Hadeland og Toten i sommer.

Publisert: 09.aug.2017 14:31
Oppdatert: 09.aug.2017 15:00

Det viser DNA-analyser gjennomført av Rovdata. Ulven ble felt av et jaktlag mandag morgen. Rovdata har utført hasteanalyser av vevsprøver som ble sendt til Trondheim.

–Resultatene ga match med tidligere leste ekskrementprøver, som ble samlet inn i kommunene Gran og Hurdal 31. mai og 13. juni. Vi kan bekrefte at dette er den såkalte Hurdalsulven, som tidligere har drept og skadet mange sauer tidligere i sommer, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

STARTET I HURDAL

Ulvetispa fikk navnet fordi det var i Hurdal det første gang ble funnet døde sau og lam som den hadde tatt. DNA-analyser av skitprøver funnet etter ulven i Hurdal 31. mai har tidligere slått fast at ulven stammer fra Kindla-reviret som ligger i Örebro län i Sverige. DNA-overvåking av den skandinaviske ulvebestanden har over tid gitt forskerne kontroll på individene, og det gjelder også denne felte ulvetispa.

HUSKER DU DETTE: - Det har vært et helvete

– Tispas foreldre kommer fra to ulike svenske revir, nemlig Siljansringen og Acksjön. De er trolig født i 2010 og 2011 og de fikk et ulvekull første gang i 2013, og har født totalt fire kull. Det er foreløpig uklart om de har fått et ulvekull i år, forteller Kindberg. Ulvetispa veide 34,5 kilo da den ble felt. Den er nå til obduksjon og videre undersøkelser hos Rovdata i Trondheim, og det er blant annet funnet sau i magesekken. Videre undersøkelser vil kunne gi flere svar om for eksempel alder og kondisjon.

– Det er antatt at den felte ulvetispa har vært på vandring fra Sverige på leting etter nytt revir og partner, som mange unge svenske ulver ofte gjør. På samme måte som unge norske ulver ofte trekker østover, avslutter Kindberg.

LES OGSÅ: Allmenningene er kritiske til forvaltningen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no