17. sep
FORTVILER: Domenico Sternativo og Yasmany Bosque Rufin har jobbet som kokk og assistent på Villa De Eidsvoll i Sundet siden april. Nå har de gått til politiet etter sviktende lønnsutbetalinger. – Det er trist å ikke få pengene sine. Vi skulle gjerne jobbet her videre, men vi jobber ikke gratis, sier Domenico Sternativo.
 
Fikk ikke lønn – gikk til politiet
De ville få Villa De Eidsvoll til å skinne. I stedet endte kokken og hans hjelper opp med å slutte på dagen etter sviktende lønnsutbetalinger.

Publisert: 21.jul.2017 21:00
Oppdatert: 22.jul.2017 15:35

– Det er trist å ikke få pengene sine. Vi skulle gjerne jobbet her videre, men vi jobber ikke gratis, sier Domenico Sternativo. Siden april har italieneren jobbet som kokk på Villa De Eidsvoll – den italienske restauranten ved Vormas bredd i Eidsvoll sentrum. Ved sin side har han hatt med seg Yasmany Bosque Rufin som assistent. Sternativo avtalte at han skulle få 120 kroner timen, mens Bosque Rufin skulle få 100 kroner. Til sammen har de fått utbetalt 50.000 kroner i lønn.

HUSKER DU DETTE: Garnityr konkurs

Flere tusen utestående

– Det skulle vært langt høyere. De skylder meg 87.000 kroner. Jeg kunne ikke fortsette å jobbe uten å få betalt. Det er selvsagt ikke greit. Jeg trodde ikke det var slik i Norge, sier Sternativo.

Yasmany Bosque Rufin forteller at han har fått utbetalt 30.000 kroner. EUB sitter på hans arbeidsavtale. Der framgår det at han skal tjene 100 kroner timen.

– Han har jobbet i restauranten og på diskoteket når det har vært åpent. De skylder ham 35.000 kroner i utestående lønn. Yasmany har først jobbet i restauranten. Deretter har han måttet jobbe på diskoteket i kjelleren. Flere ganger har han vært på jobb i 16 timer i strekk. Det hører ingen steder hjemme, sier Sternativo.

Totalt dreier det seg om 122.000 kroner i utestående lønn, ifølge Sternativo. Nå har de to vært hos politiet og meldt fra om saken. Begge er forberedt på å kjøre full sak mot driveren av Villa De Eidsvoll, dersom det skulle bli nødvendig.

Ikke sykmeldt

– Vi har spurt om å få lønnen flere ganger. Hver gang fikk vi beskjed om å vente til neste måned. Nå er tålmodigheten slutt, sier Sternativo. Da EUB var utenfor Villa de Eidsvoll torsdag sto det en plakat der med følgende påskrift:

”Stengt grunn av vår kokk er sykemeld”.

– Er du sykmeldt, Sternativo?

– Nei, jeg kunne jobbet fullt nå. Dette er bare tull, men eieren fant vel ut at han måtte skrive noe, i og med at de ikke hadde noen til å lage maten, sier han. På sin Facebook-side har Villa De Eidsvoll skrevet deler av den samme meldingen. Der søker de også etter servitører. Sternativo har jobbet som kokk i en rekke land. Han har aldri opplevd noe lignende.

– Folk blir helt forskrekket når jeg forteller dem vår historie. Nå vil vi ha pengene våre og begynne å jobbe et annet sted, sier han.

LES OGSÅ: Etterfølgerne klarte det ikke de heller

Lover å betale

Daglig leder Kamil Yildiz lover å betale pengene til Domenico Sternativo og Yasmany Bosque Rufin.

– Jeg kommer fra politiet nå. Nå har jeg to uker på å utbetale den utestående lønnen. Det skal vi klare. De skal få alle pengene vi skylder, sier Yildiz. Han bekrefter at det utestående beløpet totalt dreier seg om rundt 100.000 kroner. Politiet ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor bekrefter overfor EUB at Domenico Sternativo og Yasmany Bosque Rufin har vært hos dem og rapportert saken. Etter det EUB kjenner til vil saken gå som sivil sak gjennom namsmannen.

– Hvorfor har ikke de ansatte fått lønnen de har krav på?

– Det har vært vanskelig å få restauranten til å gå i pluss. Selv har jeg ikke tatt ut noe lønn på ett år. Den ene av dem hadde ikke pass den første tiden, og det tok tid å få åpnet en konto. Nå er dette en politisak og jeg skal selvfølgelig rydde opp innen fristen, sier Yildiz og legger til at de to ansatte over en lengre periode fikk bo gratis hjemme hos ham.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no