18. jul
TIL MARS. Noen av elevene fra Nannestad videregående skole foran Orion – den som tar menn til Mars. Foto: Lars-Kr Iversen.
 
Fikk «lande» romferja
NANNESTAD. Elevene besøkte privatskolen All Saints Academy, Kennedy Space Center og Lockheed Martin Training and Logistics Solutions. De fikk også være med på astronauttrening.

Publisert: 13.mar.2017 14:42
Oppdatert: 13.mar.2017 14:54

Elevene fra Nannestad videregående skole, som deltok på studietur til Florida, er kommet trygt hjem.

– Men kofferten er ikke ferdig utpakket. Til det er det for mye å fortelle om til andre om opplevelsene fra turen, noe som stjeler tid, sier Kjell Arnt Nystøl, realfaglærer ved Nannestad videregående skole.

GODE REPRESENTANTER

Han mener elevene fra Nannestad var meget gode representanter for både skolen og Norge.

– I møte med All Saints Academy, en respektert privatskole som ansetter de beste lærerne og har tilgang til utallige ressurser, var våre elever på faglig høyde med de beste fra USA. Elevene presenterte skolen, sine resultater fra forsøk med Mars-jord, og svarte på vanskelige spørsmål fra Amerikanerne. På Engelsk, sier Nystøl.

Elevene fikk et godt innblikk i skolehverdagen til elevene i USA.

– Alt var faktisk større i USA, og det ble interessen min for romteknologi også, sier Anders Ringen, én av elevene som var på studietur.

LES OGSÅ: Romfart på timeplanen ved EVS

DANS – IKKE SKI

– I USA har de flere fag på timeplanen som varierer skoledagen. Musikk, dans, foto og film er noen av fagene som er obligatorisk. Til gjengjeld har ikke amerikanerne skiaktiviteter på timeplanen. Dette fordi Florida ikke får snø, sier Nystøl.

Elevene hadde et fullpakket program. Nannestad videregående skole har luftromsteknologi som ett av satsingsområdene, og derfor var Florida programmet tilpasset dette emnet.

– Turen i seg selv var veldig sosial og lærerik. Vi fikk oppleve ting vi mest sannsynlig ikke hadde fått oppleve ellers. Det var romfart og nytenkning innenfor teknologi som var baktanken med alle besøkene vi gjorde. Det å møte elever på samme alder fra et helt annet sted i verden var både gøy og lærerikt, sier Nannestad-elev Emil Edseth.

ASTRONAUTTRENING

– Elevene begynte med Astronaut Training. Her lærte de å fly og lande romferja. De lærte fort at romreiser krever samarbeid mellom mennesker med ulike fagspesialiteter. Deretter besøkte elevene Kennedy Space Center der en historisk reise gjennom romvirksomheten ble gitt. De lærte om utfordringene framtidige reiser til Mars byr på, ikke bare teknologisk, men også psykologisk og fysisk. Avslutningsvis fikk elevene besøke Lockheed Martin Training and Logistics Solutions. Lockheed Martin er med på å utvikle de nye F-35 jagerflyene, sier Nystøl.

Hos Lockheed Martin ble det også vist avanserte simulatorer som brukes til å trene opp dagens soldater.

– Her måtte elevene bruke all sin kunnskap om naturfag for å forstå hvor avansert moderne krigsteknologi er blitt, sier Nystøl.

LES OGSÅ: Mars-forskere på Nannestad videregående skole

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no