21. nov
I gang på rekordtid: Enhetsleder Leiv Ommund Knutson, arbeidsleder for vannverket Jarl Magne Grefstad og Cornel Bisceanu i Nordby Maskin.
 
Om ti uker kan det være tomt for drikkevann. Nå fikses ny vannkilde
Kommunen tar hastegrep under vannkrisen. Her kobler de seg på grunnvannet og lager en helt ny vannkilde som kan forsyne alle innbyggerne.

Publisert: 13.jul.2018 20:30
Oppdatert: 13.jul.2018 20:34

– Situasjonen er svært kritisk, og vi er nødt til å ta grep, sier Leiv Ommund Knutson, enhetsleder i Nannestad kommune.

– Drikkevannskilden kan gå tom i løpet av ti uker. Derfor var vi nødt til å ta raske grep, sier ordfører Hans Thue (Ap). Tørken og den påfølgende vannkrisen har allerede fått flere kommuner til å innføre vanningsforbud. Finværet fortsetter, vanningsforbudet er utvidet og vannleverandøren har varslet at innbyggerne kan gå tomme for vann i krana hjemme, hvis ikke kommunene gjør tiltak.

Fire millioner kroner

Nå tar Nannestad kommune et nytt og oppsiktsvekkende hastegrep. Entreprenøren Nordby Maskin AS er hyret inn på kort varsel gjennom en eksisterende rammeavtale med kommunen, og gravemaskinene er allerede godt i gang med arbeidene ved Nordmokorset i Maura. Rør med 400 millimeter i diameter er bestilt opp, og de skal legges over en avstand på 1.500 meter.

– Arbeidene vil pågå her i cirka fire uker. Det blir hentet grunnvann i seks etablerte brønner i området. Vannkvaliteten er testet flere ganger. Den holder så god standard at det kan sendes rett ut på drikkevannsnettet, sier Jarl Magne Grefstad, arbeidsleder for vannverket i kommunen.

Kommunen holder tett dialog med Mattilsynet underveis, og det vil foretatt ytterligere kvalitetssikring og overvåking av drikkevannet før det eventuelt sendes ut til innbyggerne. Prosjektet med å få i gang løsningen er kostnadsberegnet til fire millioner kroner. Det kan påløpe ytterligere kostnader senere i prosessen.

Klart på kort varsel

– Denne løsningen skal kunne dekke 100 prosent av Nannestads innbyggere. Varmen og tørken gjør at vannforskyvningen vi og Ullensaker kommune har fra Bjertnessjøen gradvis reduseres. For at det ikke skal oppstå en uønsket situasjon som kan gå utover innbyggerne valgte vi å gå for denne løsningen på kort varsel, sier Knutson. Han sier systemet vil bli ferdigstilt slik at det bare skal kunne trykkes på knappen for den nye vannforskyvningen om det skulle bli nødvendig.

– Vannsituasjonen vil bli vurdert fortløpende utover sommeren og høsten. Kommer det ikke regn kan det absolutt bli nødvendig å ta i bruk denne nye vannkilden, sier Knutson. Han sier vannforbruket er redusert med 24–25 prosent i kommunene Ullensaker og Nannestad etter at det ble innført vanningsrestriksjoner.

– Ved å ta i bruk den nye vannkilden vil vi avhjelpe kapasitetsutfordringene i Bjertnessjøen. Dette vil også komme innbyggerne i Ullensaker til gode, som fortsatt har dette som sin vannkilde, sier Leif Ommund Knutson.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no