26. apr
Pølseknekk: Finsbråten har besluttet å avvikle pølseproduksjonen i Eidsvoll og flytte den til Leiv Vidar på Hønefoss. Nå skal administrerende direktør Harald Bjerknes (i midten) vurdere om all produksjonsdrift i Eidsvoll skal avvikles. Her er han sammen med Sofie Oraug-Rygh og Espen Larsen i Finsbråtens lokaler i Eidsvoll torsdag ettermiddag.
 
Finsbråten avvikler pølseproduksjonen – flere ansatte mister jobben
Bedriften vurderer også avvikle all produksjon i Eidsvoll – etter 67 års drift.

Publisert: 18.jan.2018 15:30
Oppdatert: 18.jan.2018 16:56

Styret i Finsbråten besluttet torsdag å legge ned pølseproduksjonen på Eidsvoll. De ansatte er akkurat informert om situasjonen på et allmøte. Styret har bestemt at Leiv Vidar, som eies av samme matvarekonsern (Scandza), skal leieprodusere pølsevolumet som er blitt produsert på Eidsvoll. Når EUB besøker bedriftslokalene i Eidsvoll sentrum er det naturlig nok trykket stemning blant de ansatte.

– Dette er en trist beskjed å gi og ikke minst et vondt budskap å få, sier administrerende direktør Harald Bjerknes til EUB.

Vurderer ytterligere grep

Finsbråten-styret har også gitt ham i oppdrag å se på og vurdere gjenværende produksjon på Eidsvoll.

– Vi skal se på hvilke tiltak som må iverksettes for å ha konkurransekraft på volumet som ligger igjen her. Vi skal se på alle muligheter, sier Bjerknes.

Han bekrefter at én av mulighetene er å legge ned all Finsbråten-produksjon i grunnlovsbygda.

– Vi ser også på muligheter for effektivisering av gjenværende drift og eventuell justering av gjenværende maskinpark, bekrefter Bjerknes.

På neste styremøte 15. februar skal han presentere sin redegjørelse på arbeidsoppdraget.

– Hvor mange ansatte mister jobben nå i første omgang?

– Det er snakk om 30 årsverk, men hvorvidt det er snakk om samme antall ansatte er altfor tidlig å si. Dette skal vi jobbe oss gjennom sammen med klubben og ansatterepresentantene. Det er også slik at det skal oppbemannes med 10–20 årsverk på Leiv Vidar i forbindelse med flyttingen dit. Differansen kan da bli cirka 10 årsverk, og vi kommer først til å se på kutt i innleide mannskaper og tjenester. Vi prøver å minimere antall mennesker som blir berørt her, sier Bjerknes.

Mer moderne på Hønefoss

Han sier leiekontrakten i Eidsvoll-lokalene utløper om tre år, at bygningsmassen og produksjonen er av eldre dato og at dette også er noe som har vært med i den totale beslutningen som altså i første omgang ender i en avvikling av den lokale pølseproduksjonen.

– På Hønefoss eier Scandza produksjonslokaler selv. Disse er langt mer moderne, og dette vil naturligvis spille inn når vi ser på videre drift her i Eidsvoll, sier Bjerknes.

Finsbråten har drevet eget pølsemakeri siden 1951. Som EUB tidligere har omtalt har bedriften gått med store millionunderskudd de siste årene. I 2014, 2015 og 2016 gikk bedriften 32,1 millioner kroner i samlet underskudd. I fjor kjøpte eieren Scandza opp Leiv Vidar.

Vil følge opp de som slutter

– Markedet er vanvittig tøft. Det er en enorm konkurranse, og det er en aktør (Nortura, journ.anm.) som har betydelig makt og posisjon. De har slakt, skjæring og produksjon, mens vi bare er på sisteleddet. Det gjør at konkurransekraften vår blir utfordret. Derfor har styret besluttet å konsolidere driften og sørge for at vi har konkurransekraft. Slik at vi ikke mister bedriften, poengterer Bjerknes.

– Hva vil denne omleggingen bety for Finsbråten-produktene?

– Finsbråtens merkevare skal videreføres på samme lest som på Eidsvoll. Det betyr at produktet verken skal endre karakter eller posisjon. Vi vil også ta med oss kompetansen, og alt dette vil bli produsert av Leiv Vidar på samme måte som på Eidsvoll. Vi skal ha den samme knekkgarantien, konsistensen og smaken som vi har hatt på pølsene, svarer Bjerknes.

Finsbråten har cirka 75 produksjonsårsverk i dag. Styret har også besluttet at de ansatte som må slutte skal få oppfølging framover.

– Vi skal ivareta de ansatte i prosessen, og tilby dem som ønsker det hjelp til å skrive søknader. Dette vil et eksternt firma bistå med. Vi vil også ta kontakt med Nav, slik at de kan håndtere ansatte som måtte ønske det, sier Harald Bjerknes.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no