21. jul
 
Fire personer alvorlig skadd i frontkollisjon. Heldigvis var det bare en øvelse
Etter en dag med opplæring i grunnleggende førstehjelp, og hvordan man skal opptre på et skadested, fikk elevene ved Eidsvoll videregående skole være tett på en realistisk redningsøvelse.

Publisert: 28.mai.2018 06:00
Oppdatert: 29.mai.2018 13:32

Det var Eidsvoll og Hurdal Røde Kors Hjelpekorps (EHRKH) som på 17 forskjellige poster viste elevene grunnleggende førstehjelp. 75 elever fra yrkesfagene ved skolen deltok. Fra hjelpekorpset stilte 15 personer.

ALLE BØR LÆRE FØRSTEHJELP

– Vi gjør dette for å trygge ungdommen. Førstehjelp er jo noe alle bør kunne noe om, for én eller annen gang kan vi få bruk for det. For elevene som skal ut i yrkeslivet er det stort behov for førstehjelpskunnskap. Det bygger en god grunnmur for dem. Det er generelt stor mangel på kunnskap om førstehjelp, sier Yrja Lien, instruktørleder hos Eidsvoll og Hurdal Røde Kors Hjelpekorps.

Stig Bekken, beredskapsleder i hjelpekorpset, har deltatt på opplæringsopplegget på skolen siden starten for ti år siden.

– Det er veldig givende å være med på dette. Vi får treffe nye mennesker og vi byr på oss selv for å lære bort den kunnskapen vi har, sier Bekken.

Elevene fikk blant annet lære om sideleie, behandling av stikkskader og brudd, og selvsagt hjerte- og lungeredning.

– Vi har også lært dem om hvordan man skal sikre et skadested, og hvordan man opptrer hvis man er først på en ulykke, sier Lien.

FIRE PERSONER SKADET

Som finale på dagen ble det gjennomført en realistisk øvelse med to personbiler som hadde frontkollidert, og hvor fire personer var skadet. Da deltok også Nannestad og Gjerdrum Røde Kors Hjelpekorps, som stilte med ambulanse, og Øvre Romerike Brann og Redning.

Etter at det blant annet ble vist hvordan man sikrer et skadested og sjekker tilstanden til personene i bilene, demonstrerte brannvesenets mannskaper hvordan de arbeider for å få skadde personer ut av deformerte biler. Da ble dørstolpen på den ene bilen kuttet av for at man skulle få ut den skadde personen.

– MYE NYTTIG

– Det er første gang jeg har vært med på en førstehjelpsøvelse, og i løpet av dagen har vi lært mye som er viktig å kunne. Hele opplegget var veldig godt lagt opp, sier Oda Fossheim Sagstuen, elev på barne- og ungdomsarbeiderfag.

Også hennes klassekamerat Morten Berg synes han fikk stort utbytte av dagen med førstehjelp på timeplanen.

– Det er veldig betryggende å kunne noe om førstehjelp, sier Berg.

Jon Nygaard, lærer på helse og oppvekst, setter stor pris på EHRKHs engasjement for å lære elevene førstehjelp.

– Dette er ubetalelig, og noe av det viktigste i hele skoleåret. Hjelpekorpset har kompetansen, og har en struktur for gjennomføringen som gjør at det flyter greit, sier Nygaard.

Alle elevene fikk diplom som bevis for å ha deltatt på opplæringen.

LES OGSÅ: Alle kom seg heldigvis ut da det brøt ut brann i bilen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no