22. sep
VAFFELDAGEN. Den er samlende, uansett anledning. Selvsagt har den sin egen dag! Foto: MatPrat
 
Flate kaker i hjerteform
VAFFELDAGEN. Om det er noe av mat som fortjener sin egen dag, så må det være vaffel! Uansett anledning, passer vaffel.

Publisert: 24.mar.2017 12:12
Oppdatert: 26.mar.2017 12:16

Får du uventet besøk? Vafler. Om du skal servere noe skikkelig norsk. Vafler. Om det regner ute. Vi lager vafler. Om sola skinner. Vi lager vafler og spiser på terrassen.

I dag er vaffeldagen. Bare duften av vaffel sender bølger av gode minner, gode opplevelse og ikke minst god mat. De aller fleste av oss liker vafler. Mange av oss elsker faktisk disse flate kakene laget i jernformer. De kom visst nok til Norge i begynnelsen av 1800-tallet, og har i dag en helt spesiell plass i den norske kulturen og i norske hjerter.

Fra nord til sør stekes det vafler, på mer eller mindre samme måte. Ikke alltid kalles det vaffel. Navn som «bakels», «vaffelkak» eller «gongjernskak» brukes også, men vi snakker stort sett om det samme; det er en enkel røre basert på egg, melk, sukker og mel, stekt i et jern med mønster og hjerteformer. Vaffelrørene kan også variere litt.

Pålegget kan variere mye. Uansett er vaffelen noe som samler oss, i mange anledninger. Før i tiden var det også vanlig å servere vafler i bryllup - så godt likt er altså vaffelen.

I dag skal mine fantastiske svigerforeldre feires med stort lag, og vi starter med VAFFEL!

Du trenger (12 vafler)

Vafler:

5 stk egg

150 gram hvetemel

100 gram sammalt hvete, grov

4 dl kefir eller kulturmelk

1⁄2 dl olivenolje

1 ss rørsukker

1 ts bakepulver

2 ts salt

100 gram havregryn

2 ss sesamfrø (kan sløyfes)

Røkelaks med gressløk og snøfrisk:

2 bokser snøfrisk naturell

12 stk salatblad

300 gram røkelaks

1 bunt klippet frisk gressløk

Fenalår med chevrekrem og tyttebær:

300 gram fenalår i skiver

300 gram myk chevre (hvit geitost)

1 dl melk , fløte, rømme eller créme fraîche

3 ss rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy

12 stk salatblad

1 boks alfalfaspirer (kan droppes)

Slik gjør du:

1. Ha mel i en bolle og spe med kefir/kulturmelk i tre omganger. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.

2. Pisk inn egg og tilsett olje, sukker, bakepulver og salt. Ha i havregryn til slutt. La røren stå og svelle i minst 1/2 time før steking.

3. Dryss litt sesamfrø eller solsikkefrø i vaffeljernet, hell i røren, og stek til vaflene er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

4. Bre snøfrisk på halvparten av vaflene og legg på salatblader og laks. Dryss gressløk over og brett vaflene dobbelt. Fest med en tannstikker om nødvendig.

5. Bland sammen chévre og melk (eventuelt fløte/rømme/créme fraîche) og fordel på den andre halvparten av vaflene. Ha først litt tyttebærsyltetøy oppå chévrekremen, og deretter salatblader, skiver av fenalår og alfalfaspirer. Brett vaflene dobbelt. Fest med en tannstikker om nødvendig.

TIPS: Vafler kan du fylle med akkurat det du ønsker. Har du rester igjen etter fredagens taco? Lag en smakfull tacovaffel!

LES OGSÅ: Vaffelutrykning til 5006 kroner

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no