17. jul
Dronningen i Sundet: Dronning Sonja kom for å se på flommen og flomforebyggende tiltak i Sundet i 1995.
 
Flomvarsel fra NVE
NVE har sendt ut flomvarsel. Forsikringsselskapene frykter ny storflom og gir nå råd til innbyggerne.

Publisert: 21.apr.2018 09:00
Oppdatert: 21.apr.2018 14:09

– Vi er forberedt på å ta imot flere skader enn vanlig fra april og utover mot sommeren, sier Bjørn Inge Haugan, kommunikasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet.

– Men folk bør selv ta grep og forebygge skader. Bruk gjerne et par dager på å sjekke situasjonen hjemme hos deg, oppfordrer han.

Flomfaren hevet til gult

I siste flomvarsel fra NVE ble flomfaren hevet til gult nivå. Dette gjelder blant annet for Øvre Romerike, og betyr at det kan komme lokale oversvømmelser, erosjonsskader i bekker og mindre elver og rask økning av vannføring i små vassdrag. Det kan også føre til stengte veger.

– Det vil fortsatt være høye temperaturer, og det vil være stor snøsmelting, også i fjellet. Kraftig snøsmelting vil føre til betydelig økende vannføring i bekker og mindre elver, som drenerer snødekte områder opptil cirka 700 til 1000 meter over havet, skriver NVE i flomvarselet. Haugan peker også på de store snømengdene, særlig i Gudbrandsdalen og øvrige deler av Hedmark og Oppland.

– Oslo og Akershus er også utsatt, viser tidligere skadetall. Mange steder er det like mye snø som i 95 og 88. I 95 holdt kulden seg ut i mai, før varme og nedbør førte til stor flom og omfattende skader, spesielt i vassdragene på Østlandet, sier Haugan.

Normal vårflom

Han poengterer samtidig at dersom det blir en vår med moderat varme og lite nedbør, vil det bli en ganske normal vårflom, selv der det er uvanlig mye snø.

– 88 er et godt eksempel på det. Da var det litt mer snø østafjells enn det er nå, men moderat varme og lite nedbør førte til at det ble en helt ordinær vårflom uten spesielle problemer, sier Haugan.

– Hvilke råd gir du befolkningen for å forebygge flomskader?

– Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide. Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannføring. Flytt de til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet. Ved flomfare, rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av vannet. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann, sier Bjørn-Inge Haugan.

Råd mot flom

Sjekk kummer og sluk.

Fjern snø og is fra avløpsveier og sluk. 

Finn ut hvor vannet selv vil gå, det vil alltid gå til det laveste punktet.

Gå sammen med naboer og legg en plan. «Adopter» et kumlokk, og følg det opp utover våren. F

jern kvister, gjenstander, grus og sand, is og snø som kan hindre vannet i å renne fritt.Kilde: NVE

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no