24. apr
 
Flytrafikken har liten innvirkning på vann og vassdrag
En nylig undersøkelse viser at NOx-utslippene fra fly har liten innvirkning på bakkenivå, men at avisingsvæsken kan påvirke overflatespenningen i innsjøene.

Publisert: 29.sep.2017 15:00
Oppdatert: 28.sep.2017 14:42

Norsk institutt for luftforskning, Norsk institutt for vannforskning og Mycoteam har gjennomført luftkvalitetsberegninger for Oslo Lufthavn, for å sjekke hvilken effekt flytrafikk har på overflatespenningen i innsjøene og vassdragene rundt. Dette melder Huvo (Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma).

De største NOX-utslippene kommer fra fly som tar av og lander, men de utslippene har liten innvirkning på konsentrasjonene i bakkenivå. De høyeste konsentrasjonene av NO2 forekommer inne på flyplassen og er lik de i sentrum av middelstore norske byer. Det største konsentrasjonsbidraget kommer fra flyene.

BIODRIVSTOFF: Oslo Lufthavn tilbyr somverdens første internasjonale storflyplass biodrivstoff til alle flyselskap

Konsentrasjonen av partikler er i høy grad bestemt av bakgrunnskonsentrasjonen, ikke lokale utslipp fra flyplassen. Forekomst av lukt kan forklares ved utslipp av hydrokarboner, der det største utslippet kommer fra fly i taxi-modus. Forekomst av sverting på husfasader er undersøkt, og skyldes hovedsakelig svertesopp. Særlig er en mulig påvirkning av endret (nedsatt) overflatespenning på mygglarver og andre organismer som lever på vannoverflater nå blitt gjennomgått.

MILJØGIFT PÅ OSL: Fikk på plass renseanlegg i fjor

Gjennomgangen viste at flytrafikkens mest sannsynlige påvirkning på overflatespenning i ferskvann i nærområdet, er tilførsel av glykol fra avisingsvæske, ikke NOx eller sotutslippene fra selve flyene. OSL har fulgt opp med å overvåke Aurtjern og Danielsetertjern som referanser. De skal prøvetas i mai og september årlig. Prøvene analyseres for blant annet avisingskjemikalier, olje, og tungmetaller. Hensikten er å avdekke avvik fra grenseverdiene i utslippstillatelsen og å kartlegge økologisk og kjemisk tilstand i henhold til vannforskriftens bestemmelser. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no