22. aug
Bestevenner. Einar Sandholt og elghunden Silva har stor glede av hverandre. Hun er 8,5 år og har helt unike egenskaper på jakt etter elg ute i naturen. - Hun gir seg aldri, sier Einar. For noen uker siden løp hun 38 kilometer for å få kontroll på en elgokse i Rendalen. Det endte med at Silva vant og elgen tapte.
 
For Einar Sandholt betyr elgjakta mye mer enn å skyte sesongens kvote
MAURA. Det er spenning på jakt, men mest av alt et unikt fellesskap og ­fantastiske naturopplevelser.

Publisert: 21.okt.2016 13:53
Oppdatert: 27.jan.2017 14:40

MAURA. Einar Sandholt (25) har vært med siden han gikk i barnehagedress. For ham betyr elgjakta mye mer enn å skyte sesongens kvote.
- Før var det viktigste å skyte elg. Det har jeg vokst litt ifra. Selvsagt er det morsomt det også, men det beste er at bikkja fungerer og alle samtalene med de andre på laget. Det sosiale og samarbeidet med bikkja er viktigst, sier Sandholt.
Se flere bilder fra elgjakta i bildegalleriet
Han har akkurat møtt EUBs journalist utenfor familiens Esso-stasjon i Maura. Inne på bensinstasjonen henger en tabell. Den viser resultatene så langt i elgjakta. Jaktlaget Nordåsen, der Einar er én av ni medlemmer, har skutt fem elger så langt. Det betyr at de kun mangler én på kvoten i årets sesong - én okse med fem tagger eller mindre.
- Det var Odd Vollaug som fant på denne børstabellen i 2000. Siden har den hengt der hver eneste jaktsesong. Det er litt artig. Hver gang ett av de lokale jaktlagene skyter en elg, fører de på en strek der. Slik kan andre i lokalsamfunnet følge med på hvordan det går. Elgjakta er noe som engasjerer mange, sier Einar.
LES OGSÅ: Elgjakt i 1939

Engasjerer små og store

Det er helt riktig. Ofte står små og store, skolebarn, jegere og andre nede på Esso-stasjonen og diskuterer, tar bilder og snakker engasjert om det som skjer rundt i skogene på Øvre Romerike i disse dager. Klokka har akkurat passert sju på morgenen. Vi er på vei opp i skogen i Nordåsen i Maura. Første stopp er Åmotsætra. Der treffer vi Ola Børger Aas, Magne Aamold og Geir Olsen - tre av de øvrige medlemmene på jaktlaget.
- Vi samles gjerne her før jaktdagen starter, i pausen og lunsjen midt på dagen og etterpå. Det som skjer her er høydepunktet for meg, sier Magne Aamold.
- Her har vi det sosialt, deler historier fra jakta og har et unikt samhold, sier Geir Olsen. Det er allerede fyrt opp i pausen. Ofte spiser medlemmene i jaktlaget egg og bacon, legger en slagplan for dagen og diskuterer forskjellige muligheter.
LES OGSÅ: Mindre elg i Eidsvoll - reduserer kvotene

Regnvær og grått

- Mange andre jaktlag reiser hjem midt på dagen og kommer tilbake etter noen timer for å ta økt to. Da mister de mye av den sosiale biten alle vi er så glade i, sier Einar Sandholt. Det er duket for dagens elgjakt. Vi er i gang i de dype skogene i Nordåsen. Einar Silva ut i skogen. Elgbikkja på 8,5 år har et lite sår på den ene forlabben, men har ingen planer om å ligge på latsiden. Hun løper til skogs for å finne årets siste elg til sin kjære eier.
- Silva er helt rå. Det er nesten vanskelig å beskrive. Hun løper til hun finner elg, og så sier hun ifra, sier Einar. Han følger med på bestevennens bevegelser på GPS-en. Etter noen minutter viser det seg at Silva allerede har løpt nesten ni kilometer.
- Da vi var oppe i Rendalen like før elgjakta her startet fikk hun los på en elgokse. Da løp hun etter i 38 kilometer før den stoppet. Hun gir seg aldri, sier Einar.

De gode historiene er viktig

- Nå er hun på sporet av noe. Jeg kjenner igjen de bevegelsene. Hun løper ikke sånn uten at hun har fått ferten av noe, sier han plutselig. Litt lenger borte i skogen er pappa Morten Sandholt på plass. Han har jaktet i 42 år, og tok med Einar første gang da han gikk i barnehagedress og var fem år.
- Jeg husker det kom en elgku og en forferdelig diger okse mot oss. Elgoksen hadde 21 tagger. Da hylte Einar ut av redsel, humrer Morten.
- Slike historier gjør at dette er så artig å være med på. Det er elgjaktas sjel, sier Einar. Han, barndomskameraten Ola Børger Aas og hundene Ammi og Silva tråler gjennom jaktterrenget på 18.000 mål nå. Det ligger nord for skistadion, et stykke ned mot Hurdalssjøen, opp mot Klofjell, Marifjell og nord for skisenteret i Åslia. Einar har skutt to av de fem elgene jaktlaget har tatt i år. Han har lyst til å ta det siste dyret også. Vi venter. Regnet øser ned. Det er grått og tåkete, men langt fra trist. Mer sjarmerende. Det er dette det handler om. Hardt arbeid, samarbeid med hunden og jaktkameratene og naturgleden.
- Innimellom kan du nesten glemme at det er elg du jakter. Naturen er uendelig fin her oppe, og terrenget er perfekt for å jakte elg. Da får det heller være at det blir en del trasking opp og ned, sier Einar, vel vitende om at en skritteller kan komme opp i 20.000 skritt i løpet av jaktdagen.

Fikk los på tampen av dagen

Etter sju timer ute i skogen trekker EUB seg tilbake. Så ringer telefonen.
- Silva har los. Nå skjer det noe, sier Einar. Det viste seg å være ei stor elgku. Dermed fortsetter jakta på oksen med fem tagger eller mindre. Jaktlaget har ut oktober på seg på å klare det.

FAKTA Elgjakta

I alt ble det felt 31.100 elg i løpet av jaktåret 2015/2016.
Det var 2.000 færre enn foregående jaktår.
Det ble gitt fellingstillatelse til å felle cirka 40.700 dyr totalt.
Det er en nedgang på drøyt 2.600 dyr fra forrige jaktår, og med det endte fellingsprosenten på 76 prosent.
I jaktåret 2014/2015 var det 61.200 personer som jaktet elg, og 45.400 som jaktet hjort i Norge.
I 2016 er det gitt fellingstillatelse på 576 elger på Øvre Romerike. De fordeler seg slik: Nes (171), Nannestad (116), Eidsvoll (111), Hurdal (62), Ullensaker (96) og Gjerdrum (20),
For elg varer jakttiden fra 25. september (noen steder 5. oktober) og ut oktober. Myndighetene legger også rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves.
Kilder: SSB og Hjorteviltregisteret

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no