19. jul
 
Skolen nekter søsken adgang til avslutninger - nå truer foreldre med boikott
Et ferskt vedtak gjør at søsken må bli hjemme på skoleavslutninger på Maura skole. Det har skolen og FAU bestemt i fellesskap. – Helt bak mål, sier pappa Jan Inge Seigerud.

Publisert: 19.jan.2018 21:00
Oppdatert: 20.jan.2018 08:28

«I forbindelse med skoleavslutninger er skolen og FAU enige om at dette er for trinnets elever, foresatte og lærere», skrev FAU ved Maura skole på sin Facebook-side onsdag kveld. Vedtaket ble fattet på FAU-møtet tidligere på kvelden, og det resulterte umiddelbart i høy temperatur blant en rekke foreldre. Etter kort tid valgte FAU å slette innlegget. Ifølge FAU-leder Christian Bendz har skolen ønsket at vedtaket skal gjelde alle arrangementer, men de største utfordringene skal ha vært på avslutningene før jul og i sommerhalvåret (se egen sak).

Jan Inge Seigerud var én av dem som reagerte. Han er født og oppvokst i Maura og har barn på åtte og tolv år på skolen. Han er klassekontakt og FAU-vara for den yngste på tredjetrinn.

– Ikke lett å få barnevakt

– Denne beslutningen er bare tullete. Jeg har snakket med flere foreldre, og det er mange som sier de vil boikotte ting i skolens regi. De vil ikke stille opp på dugnader eller skoleavslutninger, sier Seigerud. Han sier det bor mange innflyttere i Maura.

– Det gjør at det ikke er så lett å få barnevakt. Skulle jeg reist på skoleavslutning med den eldste, så måtte han på åtte år blitt værende hjemme alene. Det er bare tull. På sjettetrinn går det rundt 80 elever. Jeg har vært på mange skoleavslutninger og aldri registrert at det har vært noen problemer, poengterer Seigerud.

– naturlig at barn løper

Bakgrunnen for beslutningen er, ifølge FAU, at arrangementene ellers blir veldig store, uoversiktlige og at fokus fort blir på at mange barn blir løpende rundt, noe som skaper støy og flytter fokus.

– Det er naturlig at barn innimellom løper litt rundt, men det må vi også tåle. Barn må få være barn, og så lenge det ikke skjer underholdning på scenen må vi tåle at det er et visst aktivitetsnivå, poengterer Seigerud. Han får full støtte av Stefan Wiklander, også han med to barn på skolen.

– Det er mange innflyttere som ikke har støttenett i området. Det er vanskelig for aleneforeldre som har flere barn, og dette kan gi mindre penger i trinnkassene. Samtidig må alle ta ansvar for sine barn og se til at de faktisk sitter i ro og ikke løper rundt. Vi sa ifra flere ganger under juleavslutningen uten noen form for respons, sier han.

Fug: Dette er uheldig

Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) sier de aldri har hørt om en slik beslutning på andre skoler tidligere.

– FUG har inntrykk av at søsken stort sett er velkomne med på skolearrangement. De er gjerne elever ved samme skole selv, sier Gunn Iren Müller, FUG-leder.

– Det du beskriver synes jeg er uheldig. Det kan i noen tilfeller være problematisk for foreldre om søsken ikke kan være med, og det kan gjøre det vanskelig for foreldrene å delta. Kanskje bør FAU tenke alternativt på opplegget omkring avslutninger? Utendørsarrangementer gir for eksempel litt mer rom for bevegelse og lyd enn innendørssammenkomster, hvis det er «hoppeloppete» småsøsken som er grunnen til avgrensingen de har vedtatt, sier Müller videre.

– Essensen er at skoleelevene er i sentrum på den måten at vi skal etterstrebe å gi de positiv oppmerksomhet under underholdningen og resten av kvelden. Videre var FAU åpne for at dette etter en periode vil tas til evaluering. Jeg opplevde en positiv tilslutning fra FAU-medlemmene, sier rektor Haldis Sofie Härkönen ved Maura skole.

– Helt feil å være barnevakt

FAU-leder Christian Bendz sier det er fare for at skolearrangementene blir store, uoversiktlige og med fokus på løpende barn, om de åpner opp for flere deltakere.

– Dessverre viser det seg ved flere anledninger at lærerne blir barnevakt ettersom foreldrene ikke ber sine barn om å roe seg ned. Det blir helt feil, sier Bendz til EUB. FAU la først ut et innlegg med informasjon om saken på Facebook. Dette ble slettet etter kort tid.

– Dessverre kom det en del negative kommentarer som bidro til å avspore saken. Vi må kunne forvente at alle kan holde sine kommentarer på et anstendig nivå. Ettersom det tok av med usaklige kommentarer, har vi valgt å slette innlegget, så får vi belyse problemstillingen på nytt på neste FAU-møte 12. februar. Da håper jeg samtlige klasser er representert og kommer med tilbakemeldinger fra sine respektive klasser, sier Bendz. Han legger til at de er klar over at dette kan virke begrensende. 

– Men vi er sikre på at god dialog mellom skole og hjem, finner en løsning som ikke ekskluderer noen. Men én ting må vi være enige om: Ethvert skolearrangement skal være for trinnets elever, foresatte og trinnets lærere. Slik har det alltid vært og slik skal det fortsatt være, understreker FAU-lederen. Han legger til at de har fått mange tilbakemeldinger etter at vedtaket ble kjent og at flere har sendt signaler på at de ikke kommer til å etterkomme dette.

Dette er vedtaket

Onsdag hadde FAU saken oppe til behandling på møte etter en henvendelse fra skolen.

Vedtaket ble følgende: Skolen og FAU er enige om at skoleavslutninger skal være for trinnets elever, foresatte og trinnets lærere.

Det har skapt høy temperatur. Vedtaket gjelder fortsatt, men FAU har besluttet at de skal behandle saken på nytt.

Dette vil skje på neste møte, som er 12. februar.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no