22. apr
ORGANDONOR. Iselin Olafsen, leder for Nannestad AUF, mener alle i utgangspunktet skal være organdonorer. Forslaget fikk hun gjennomslag for på Akershus Arbeiderpartis årsmøte.
 
Vil at alle i utgangspunktet skal være organdonorer
NANNESTAD. Iselin Olafsen, leder for Nannestad AUF, fikk på Akershus Arbeiderpartis årsmøte gjennomslag for sitt forslag om at alle i utgangspunktet skal være organdonorer.

Publisert: 05.apr.2017 14:00
Oppdatert: 05.apr.2017 14:07

– I dag har Frankrike, Østerrike og Spania et slikt system som gjør at alle er potensielle organdonorer inntil de aktivt sier nei. Dette kan de gjøre ved et nei-register, eller ved å gi en skriftlig dokumentasjon til pårørende. I Norge står hver dag mellom 350 og 450 mennesker i donasjonskø, sier Olafsen.

– IKKE DE STORE TALLENE

Hun opplyser at det i Europa dør 16 personer hver eneste dag.

– Det er en del, men noen ganger kan det være vanskelig å se for seg de store menneskegruppene. Dette handler jo ikke bare om de store tallene, men det handler om de enkeltpersonene som ligger i smerter hver dag fordi de ikke har fungerende organer, sier Olafsen.

FÆRRE BLIR DONOR

Hun viser til at andelen av folk som trenger organer øker, mens andelen som frivillig melder seg som donorer går stadig ned, dette til tross for en undersøkelse fra Stiftelsen organdonasjon viser at hele 74 prosent av Norges befolkning kunne tenkt seg å donere organene sine.

– I Norge har vi i dag ikke et aktiv ja-register hvor man registrerer seg. Man er kun organdonor hvis man har et donasjonskort eller har det på telefonen. Så hvis man først skal innføre et register, så hvorfor ikke innføre et nei-register, sier Olafsen.

ENKELT TILTAK

Hun ser dette som et enkelt tiltak.

– Dette er et relativt gratis tiltak for å redde flere liv. Det å lage et nei-register vil ikke koste oss noe som helst, sier hun.

Hun peker på at det for dem som står i donasjonskø med livet som pris kan bety alt.

– Dette vil monne, dette vil hjelpe, la oss hjelpe, sier Olafsen.

USIKKERHET

Hun minner om at de som trenger et nytt organ ligger og ikke vet om de overlever til jul eller om de vil dø av organfeil.

– Dette handler om familien som ikke vet hvor lenge deres kjære lever. De sitter dag inn og dag ut og venter på en skjebnesvanger telefon. Dette handler om legene som atter en gang må gi beskjed om at de ikke har noen organer tilgjengelig. Dette handler om at en dag kan det være du eller jeg som trenger organer, sier Olafsen.

Denne saken har også vært innom Nannestad Arbeiderparti sitt årsmøte hvor den også ble vedtatt, i tillegg til at det er blitt vedtatt på AUF i Akershus sitt årsmøte.

– Dette er fordi vi synes dette er en utrolig viktig sak, sier Olafsen.

LES OGSÅ: Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike

Følge Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no