18. jul
BORETT. Nannestad Høyre, ved Christian Bendz og Anette Struve Øistad, mener Nannestad kommune må innføre «samboergaranti» på sykehjemmet.
 
Foreslår rett til «samboerskap» på sykehjemmet
NANNESTAD. Høyre i Nannestad foreslår at det skal innføres «samboergaranti» slik at ektefeller og samboere kan bo sammen på sykehjemmet når én av dem får sykehjems­plass.

Publisert: 27.feb.2017 10:54
Oppdatert: 01.mar.2017 12:57

- Vi vil garantere at samboere og ektefeller kan få bo sammen på sykehjem, og slår et slag for at dette også skal være mulig i Nannestad. Vi mener at dette er en selvfølgelig menneskerett i livets siste fase, sier Anette Struve Øistad, partiets representant i helse- og omsorgsutvalget.

Hun forteller at de følger opp saken fra Arendal, hvor Charles og Gunvor, som etter 68 års ekteskap ikke fikk lov til å bo sammen på sykehjem.

- Årsaken var at Charles ikke hadde rett til sykehjemsplass. Etter forslag fra Arendal Høyre ble det innført en samboergaranti. Dette kunne ha skjedd i hvilken som helst annen kommune, sier Struve Øistad.

LOVFESTET

Gruppeleder Christian Bendz viser til at Regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen, har innført en lovfestet rett til heldøgns pleie og omsorg.

- Derfor bruker vi denne muligheten til å sende inn forslag om «samboergaranti» i Nannestad kommune, sier Bendz.

Forslaget vil bli lagt fram som en interpellasjon til kommunestyret i mars.

Bendz opplyser at kommunene er pålagt å lage en lokal forskrift som definerer denne retten innen juli 2017.

- Da kan «samboergaranti» innføres, slik som Arendal og Oslo har gjort, sier Struve Øistad.

Hun vil følge opp saken videre i helse- og omsorgsutvalget.

KRITERIER

- «Samboergarantien» sikrer at eldre par som ønsker å bo sammen får mulighet til det. Kriteriet er at den andre part også trenger helse- og omsorgstjenester, samt delvis oppfyller kriterier for tildeling av korttidsopphold. Vi vet at vi står foran en stor eldrebølge i Nannestad, så dette er et tilleggstilbud vi må holde dørene åpne for, sier Bendz.

Han mener det ikke er nødvendig å finne opp kruttet på nytt og viser til hva andre kommuner har gjort, eksempelvis Oslo, som ifølge Bendz har laget følgende forskrift:

«Ektepar eller samboere skal få mulighet til å bo sammen på institusjon selv om bare én har fått vedtak om langtidsopphold. Det forutsetter at den andre part også trenger helse- og omsorgstjenester, samt delvis oppfyller kriterier for tildeling av korttidsopphold. Det kreves egenandel for opphold etter gjeldende satser for korttidsopphold».

- Oslo har hatt samboergaranti siden 2011. Årlig er det kun tre-fire ektepar som ønsker å bo sammen. En samboergaranti vil derfor ikke koste særlig mye mer, men det vil være utrolig viktig for de få som ønsker å tilbringe sine siste år sammen, sier Bendz.

LES OGSÅ: Kjære lærer - grip muligheten!

Følg Eidsvoll Ullenasker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no