20. okt
Ikke travelt: Knut Kopperud har allerede tjent store millionbeløp på sine tomteområder ved Eidsvoll Verk stasjon. Nå sitter han på gjerdet med det siste han eier. – Kanskje selger jeg, kanskje beholder jeg. Vi får se hva som skjer, sier 75-åringen. Det høyeste budet så langt er på 16 millioner kroner – for tomta på sju mål.
 
Først følte han jernbanen ødela eiendommen. Nå baner den vei for titalls millioner på konto
Utbyggerne står i kø med pengesekken i hånda for å få tak i eiendommene til Knut Kopperud og andre tomteeiere vegg-i-vegg med jernbanen. Skinnene som først var et problem, har vist seg å bli en gullgruve.

Publisert: 21.sep.2017 11:00
Oppdatert: 21.sep.2017 10:26

– 10 millioner? 12 millioner? 16 millioner?

Knut Kopperud er best kjent som kioskeier på Dal. Det ikke alle vet er at han også sitter på store tomteverdier rett ved Eidsvoll Verk stasjon. Arealene er aldri lagt ut på det åpne markedet, men mye er allerede solgt unna til utbyggere.

Nå fortsetter kampen om å sikre seg de siste målene. Han eier en enebolig med landbruksbygning i Tærudvegen 41 på Råholt. Det er her han har skilt ut og solgt unna flere tomtearealer allerede – noe blokkbebyggelsen i Grindatunet helt inntil gården viser tydelig. Og mer er på vei. Tomteområdet fra landbruksbygningen og eneboligen og ned til Råholthøyden har han også solgt. Der kommer det 350–400 leiligheter.

Etter det EUB erfarer vil den totale salgssummen der kunne komme opp i 30 millioner kroner.

SOLGT UNNA MYE: - Eiendomskonge? Jeg? Nei, men jeg er jo forretningsmann

Beholdt sju mål

– Jeg har beholdt et tomteareal på sju mål, hovedbygningen og landbruksbygningen. Hittil har tre forskjellige utbyggere kommet med bud etter bud. Det høyeste budet hittil er på 16 millioner kroner. Men jeg har ikke dårlig tid, sier Kopperud når EUB treffer ham på gården.

Kopperud er langt fra alene om å oppleve rift om tomteområder ved kollektivknutepunktene. Stadig legges det nå ut arealer med prisantydninger på betydelige millionbelø. Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund mener konsentrert utbygging rundt kollektivknutepunkt er viktig for å løse klima- og miljøutfordringene.

Ikke dårlig tid

– Det er bra om flest mulig av oss kommer oss på jobb uten å være avhengig av bil. I Huseiernes Landsforbund er vi opptatt av at utbygging som gir mange boenheter rundt kollektivknutepunkter ikke raserer eksisterende og gode bomiljøer. Vi ønsker at tomteeierne gjennom egen utbygging eller salg av egen eiendom bidrar til god samfunnsutvikling. Det er hyggelig og fortjent med stor økonomisk gevinst, men det er også viktig at eierne av attraktive tomter tar hensyn til samfunnsansvaret, sier Meyer. Han legger til at behovet for stor utbygging må balanseres mot behovet for høy bokvalitet for alle.

Tilbake hos Knut Kopperud på gården er det lite som per i dag minner om hestedrift. I stedet suser et nytt togsett inn på Eidsvoll Verk stasjon.

– Jeg får stadig besøk av utbyggere i kiosken, har vært i flere møter med noen av de og får stadig telefoner. Men jeg har ikke dårlig tid. Kanskje selger jeg, kanskje beholder jeg. Vi får se hva som skjer, sier 75-åringen.

– Gullgruve for eierne

Kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge sier rett ut at de som eier tomter ved kollektivknutepunktene sitter på en gullgruve. 

– Statens retningslinjer om fortetting på disse stedene har gitt uante muligheter. Vi er for fortetting og denne måten å tenke på. Vi synes en slik type utvikling er positiv. Lite, om noe, betyr så mye som bedre kollektivdekning. Det har vært viktig de siste tiårene, og vi vil bare fortsette å bli mer bevisste på det. Gjerne også lenger og lenger ut fra Oslo. Når vi ser hva det koster å bygge jernbane, så skulle det egentlig bare mangle, sier Lundesgaard.

Han mener slik fortetting også er med å bidra til økt mobilitet i boligmarkedet.

– Flyttetakten faller ofte sterkt ved fylte 40 år. Fortetting ved kollektivknutepunktene er positivt for å øke dynamikken. Mange, gjerne litt eldre, flytter i leiligheter. Familier flytter da gjerne inn i eneboligene, sier Lundesgaard.

SOLGTE INDREFILETEN PÅ RÅHOLT: Eiendommen var den fjerde dyreste i Norge

– Positivt for verdier

Eiendomsmegler og avdelingsleder Ann Kristin Hoset i Eiendomsmegler 1 Jessheim og Eidsvoll sier det er positivt for eiendomsverdier å ha tomter ved kollektivknutepunkter.

– Vi ser ofte at mange ønsker seg i nærheten av dette, da de sparer tid på pendling. 30 minutter til Oslo er jo grei pendlervei. Jeg tror dette utvikler seg i enda mer positiv retning, da ikke alle per nå er klar over dette. Jeg vinkler ofte interessenter over fra Jessheim og til Råholt/Eidsvoll Verk med at de blir informert av meg om at toget bruker kortere tid til Oslo fra Råholt enn fra Jessheim. Alle er ikke klar over dette, og det vil nok ta litt mer tid før enda flere får visshet og heller vurderer Råholt og omegn, sier Hoset.

– Hvilke råd vil du gi de som sitter på slike eiendommer?

– De blir ikke noe mindre verdt ved at infrastrukturen blir bedre, svarer Hoset.

Fakta

  • Lundsjordet på Eidsvoll Verk. Utbygging har vært planlagt lenge. Skifte av eiere på deler i det siste.
  • Vidar Svendby har kjøpt deler av Mostue gård. Her planlegger han boligblokker i tre på opptil sju etasjer.
  • Naboeiendommen Nyvegen 8 ligger ute for salg med prisantydning på 17 millioner kroner for 3,3 mål tomt.
  • I samme område ble Trondheimsvegen 310 akkurat solgt. Prisantydningen var 12 mill.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PLANEN: Vidar Svendby har kjøpt Mostue gård av Nils-Esten Mostue til et ukjent millionbeløp. Slik er utbyggingsplanen, med Eidsvoll Verk stasjon i bakgrunnen til venstre. Illustrasjon: Helen & Hard
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no