18. nov
 
Forsvarsministeren overrasket med øvelse på Sessvollmoen
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fikk seg en overraskelse da han plutselig var med på en uanmeldt ulykkesøvelse med sjøforsvarsskolen.

Publisert: 08.jul.2018 20:00
Oppdatert: 06.jul.2018 12:35

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var onsdag denne uken på besøk hos Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen.

Det er et felles opptak til lederutdanning og jegerutdanning i Forsvaret. Under opptaket blir kandidatene valgt ut på bakgrunn av en medisinsk vurdering, fysiske tester og personlige egenskaper.

– Det er spennende å få innføring i seleksjon, hvordan man velger folk ut, sa Bakke-Jensen.

Øvelse

Frank Bakke-Jensen har selv noen års erfaring i forsvaret. I tillegg til førstegangstjeneste, har han hatt utenlandstjeneste og vært i hjemvernet.

Under besøket på Sesvollmoen, skulle Bakke-Jensen være en del av troppen til kandidatene til bachelorutdanningen i Sjøforsvaret. Han stilte seg opp med de andre.

– Hadde vi visst at du kom, så hadde vi tatt en dusj, spøker en av kandidatene.

Ordren fra befalet var å lage en varde med utstyr som var gjemt i skogen.

– Det var en veldig fin øvelse, jeg ble veldig opphengt i den varden, sier Bakke-Jensen.

Plutselig smeller det i skogen bak oss, men det tar en stund før noen reagerer.

– Jeg trodde det var noen andre som øvde, så det tok jeg med knusende ro og konsentrerte meg om kunstverket, ler forsvarsministeren.

Trent i førstehjelp

En av kandidatene sender noen bort for å se hva som skjer. De kommer løpende tilbake. Det har skjedd en «ulykke». Alle kaster det de har i hendene, og løper til øvelsen.

Forsvarsministeren er en av de første på stedet. Han får geleidet en av de skadde passasjerene vekk fra jeepen hun satt i, og går umiddelbart i gang med førstehjelp.

– Jeg er trent i førstehjelp gjennom Røde Kors, Forsvaret og tidligere arbeidsplasser, men jeg følte at jeg var litt rusten. Jeg var ganske spent, men så kom jeg fort inn i det, sier Bakke-Jensen.

Lokale Kandidater

Samme dag er Joakim Ryen fra Jessheim og Robin Martinsen fra Nordkisa tilbake fra en uke i feltet. I løpet av uken har de blitt utsatt for fysiske, teoretiske og psykiske tester.

Lederegenskapene deres har blitt testet under stressende omstendigheter, og ekstrem varme.

– Det er en fin mulighet å teste seg selv og sine grenser, sier Ryen.

– Det er mange ganger der man føler seg virkelig knekt, men likevel fortsetter. Alle skal klare det, vi er på en måte et lag, sier Martinsen.

Fakta

  • For å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kvinner og menn gjennomføres et felles opptak til lederutdanning og jegerutdanning i 

TESTES GJENNOM TO FASER

  • Noe av det som venter kandidatene den første uken, fase 1, er leksjoner innenfor militære disipliner, styrketester, 3000 meter løpetest, 7 km pakningsløp for jegeropptaket, medisinsk kontroll, intervjuer og for en del av skolene teoretiske tester.
  • Gjennom opptakets første fase handler det om å velge ut kandidater basert på minimumskrav, både medisinsk, fysisk og teoretisk. Slik sikrer vi at de beste kandidater blir med til opptakets neste fase.
  • Under opptakets andre uke, fase 2, blir aspirantene kledd opp i uniform og utfordret mentalt og fysisk under feltforhold med lite tilgang på mat og søvn. Der blir de observert i ulike roller både som lagspillere og ledere.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no