23. jul
FORNØYDE: Rådyrvegen borettslag fikk medhold av Høyesterett i tomtefestesaken i Nannestad. Foran: Per Ragnar Lien (t.v.), Petter Gulbrandsen (stående) og Roald Karlsen fra styret i Nannestad tomtefesterforening. Nå starter de jobben med å få avklart situasjonen for andre med festetomt fra kommunen.
 
Dom i tomtefestesaken: Forventer at alle behandles likt
Nannestad tomtefesterforening ber Nannestad kommune om at også øvrige tomtefestere får likebehandling og rask avklaring etter dommen i Høyesterett.

Publisert: 12.mai.2018 06:00
Oppdatert: 11.mai.2018 13:20

Dommen sier at at konsumprisindeksen skal legges til grunn for festeavgiften for Rådyrvegen borettslag.

– Borettslaget vant i Høyesterett, og dømte at festeavgiften ikke kan regnes ut fra tomteverdien. Nå forventer vi selvsagt at også andre som har festetomt blir behandlet likt. Det innebærer at festekontraktene reguleres med konsumprisindeksregulering, sier Petter Gulbrandsen, leder i Nannestad tomtefesterforening.

Nannestad kommune har tidligere saksøkt 38 boligeiere som bestridte økningen i tomtefesteavgiften som ble vedtatt av kommunestyret i Nannestad i oktober 2014.

– Saken er stilt i bero i Øvre Romerike tingrett for å vente på avklaring av saken i Høyesterett, som Rådyrvegen borettslag vant over Nannestad kommune. Kommunen må umiddelbart trekke søksmålet mot oss tomtefestere, sier Gulbrandsen.

RASK AVKLARING

Han understreker at de vil ha saken avklart raskt.

– Vi har ventet lenge nok, og vi ønsker å gå inn i sommerferien uten å ha dette hengende over oss. Det er kommunestyremøte den 19. juni, og da bør denne saken komme til behandling, sier Gulbrandsen.

Han forteller at noen av dem som fikk faktura med festeavgift beregnet etter tomteverdien har betalt.

– De minste tomtene fikk da en årlig festeavgift på drøyt 11.000 kroner, mens det med konsumprisindeks vil være i underkant av 1.000 kroner. Vi ønsker derfor å få vite hvordan dette skal håndteres i kommunen. Noen har også kjøpt ut tomten, sier Gulbrandsen.

Laura og Ruel Bulactiar, som er medlem av Nannestad tomtefesterforening, har nylig mottatt faktura på høy sats, selv om kommunen gjennom deres advokat opplyste at festeavgiften ikke skulle faktureres før etter at saken var behandlet av Høyesterett.

STILLES I BERO

I brevet av 20. februar 2018 til advokaten skriver kommunen: «Innfordring av faktura med festeavgift med forfall 20. januar stilles i bero inntil det foreligger en avgjørelse fra Høyesterett og kommunen vil ikke sende ut nye betalingspåminnelser til din klient nå (…). Hvis Nannestad kommune ikke får medhold av Høyesterett, vil administrasjonen, som nevnt i tidligere brev, anbefale at festere med lik kontrakt som Rådyrvegen borettslag skal betale det tilsvarende som borettslaget».

– Vi er usikre på hva vi skal gjøre nå. Vi har betalt høy avgift både i 2014, 2015 og 2016, og lurer også på hvordan dette blir håndtert av kommunen, sier Laura Bulactiar.

Fakturaen er på 5678 kroner for et halvt år, inkludert administrasjonsgebyr. Fakturadato er 30. april, og forfall 20. mai. Avgjørelsen i Høyesterett ble kjent 9. mai.

VIL RYDDE OPP

Ordfører i Nannestad, Hans Thue, opplyser at kommunen nå vil rydde opp i alle avtaler så
fort som mulig.

– Jobben med å gå igjennom sakene er påbegynt, og vi vil få en sak til
kommunestyret så fort som mulig. Vi sorterer ut disse tingene og tar en
gjennomgang av alle sakene og ser hvordan dommen slår ut for den enkelte. Vi
skal rydde opp så fort som mulig, og få ting på plass. Vi har startet en
gjennomgang, men jeg vet ikke om vi rekker å bli ferdige til kommunestyremøtet
i juni. Hvis ikke kommer saken opp rett etter sommeren, sier Thue.

Når det gjelder Laura og Ruel Bulactiar, som har mottatt faktura for festeavgift
med høy sats før dommen i Høyesterett forelå, så ber han dem om å ta kontakt med
kommunen.

– De kan da ta kontakt med Rune Storstein eller meg, så skal vi få noen til å se
på dette umiddelbart, sier Thue.

LES OGSÅ: Nå er det fest for tomtefesterne. Vant over Nannestad kommune - igjen

 
USIKKER: Laura Bulactiar mottok faktura på forhøyet festeavgift før resultatet fra Høyesterett forelå. Nå ber ordføreren henne om å ta kontakt.
AVKLARING: Hans Thue, ordfører i Nannestad, opplyser at han ønsker en avklaring for øvrige tomtestere så fort som mulig.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no