20. apr
 
Fra Feiring til Bangladesh for å hjelpe flyktninger
Lars Skaansar reiser ut i verden på sitt tolvte redningsoppdrag. Han vet ikke hvor lenge han blir borte. – Jeg trodde egentlig jeg hadde blitt pensjonert fra slike oppdrag, smiler 65-åringen.

Publisert: 11.des.2017 06:00
Oppdatert: 11.des.2017 06:28

Det er helt stille på landstedet helt nede ved Mjøsas bredd i Feiring i Eidsvoll. Normalt er det lyd fra sagbruket her, men nå er koffertene nær ferdigpakket. Lars Skaansar smiler, serverer kaffe og pepperkaker og snakker om turen han i lesende stund har lagt ut på. Som en del av redningskorpset til FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR), er han kalt ut for å være en del av redningskorpset som nå gjør alt de kan for å støtte menneskene i leirene på Cox’s Bazar i Bangladesh.

12. utenlandsoppdraget

– Over 582.000 Rohingya-flyktninger flyktet fra Myanmar etter volden i delstaten Rakhine. Det er stort behov for husly, rent vann, helsehjelp og mat. Det er stor risiko for sykdomsutbrudd, og med det en helsekrise, sier Skaansar.

– Du får et helt annet syn på verden av å jobbe med dette, utdyper han. Skaansar har militær bakgrunn, er utdannet forsyningsoffiser og har vært på redningsoppdrag ute i verden siden 1992. På den tiden har han rukket å være i kriser i Jugoslavia, Israel, Kongo, Sierra Leone, Eritrea, Iran, Pakistan, Uganda, Sri Lanka, Nepal, Filippinene og nå Bangladesh. Flyet gikk fredag kveld, og reisen tar to og et halvt døgn. Mandag formiddag går han aktivt i gang med redningsarbeidet. Det spesielle med turen denne gangen er at han ikke vet hvor lenge oppdraget varer.

– Julefeiringen foregår helt sikkert i utlandet, men om det kun er snakk om noen uker eller om det blir flere måneder vet jeg ikke. Det er slik dette er, og jeg bidrar så lenge det er behov for det.

Ansvar for logistikken

På dette oppdraget vil han få et ansvar for logistikken i flyktningleiren, gjennom såkalt Camp Management. Det betyr at han skal sørge for at leirene fungerer som de skal på alle mulige måter, både i form av telt, byggematerialer, latriner og vann- og matforsyninger.

– Underveis er jeg blitt mer og mer interessert i fredsprosesser. De som er løsningen, sier han.

– Hva tenkte du da telefonen ringte og du ble spurt igjen?

– Jeg ble selvsagt beæret. Passerer du 60 år regnes du ofte som pensjonist i FN. Derfor tenkte jeg egentlig at jeg hadde blitt for gammel. Alder og erfaring er en ting, men du bor under ekstreme forhold. Du må tåle en hverdag uten dusj og do. Verdinormene forandres. For meg gir dette en sterk følelse av å kunne bidra med noe, sier Lars Skaansar.

Han tar bagasjen i hånda og går ut døra. Nye oppdrag venter.

– Utrolig imponerende innsats

Generalsekretær Anne Cathrine Uteng DA Silva i FN-sambandet synes innsatsen Lars Skaansar gjør er formidabel.– Han har vært ute flere ganger tidligere, er rutinert og har bunnsolid kompetanse som kommer godt med under et slikt arbeid som han skal gjøre. Det er en utrolig imponerende innsats han gjør, og det formidabelt å tenke på at han har vært ute i verden og bidratt i så mange år som han har. Det er bare å ta av seg hatten og bøye seg i støvet. Vi er helt avhengige av innsatsviljen til slike mennesker for å kunne bidra under store kriser ute i verden, sier Uteng DA Silva.

Hun sier det er stort behov for personell som kan bidra under kriser, og legger til at om flere kunne tenke seg å gjøre som Skaansar så er det bare å gi beskjed.

– Det er store kriser, både i Bangladesh og andre steder. Derfor trenger vi slik innsats.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no