20. apr
AVISTEGNER: Arifur Rahman flyktet til Norge fra Bangladesh etter å ha blitt arrestert og forfulgt for en tegnestripe i en avis. Nå står han i spissen for en utstilling i Traktorstallen hvor søkelys settes på ytringsfrihet. Tegningen til høyre er Rahmans og den er inspirert av sangen «Din tanke er fri».
 
Fra fengsel i hjemlandet til utstilling på Verket
En utstilling av avistegninger i Traktorstallen på Eidsvoll Verk, viser hvor dårlig det står til med ytringsfriheten i totalitære land. Det er Arifur Rahman fra Bangladesh et godt eksempel på.

Publisert: 05.jul.2018 06:00
Oppdatert: 04.jul.2018 14:44

Rahman er en avistegner fra Bangladesh. I 2007 publiserte han en seriestripe i avisen han jobbet i. Dagen etter banket politiet på døra. Myndighetene fant tegningene blasfemisk og sendte ham rett fengsel. De mente at tegningene var en fornærmelse av profeten Muhammed.

– Jeg satt over seks måneder i fengsel, men ble sluppet ut etter at en kvinnelig advokat tok saken min. Ingen andre ville røre den av redsel for myndighetene. Da jeg endelig kom ut, fikk jeg mange trusler og de religiøse lederne hadde felt en fatwa over meg, forteller han.

I Drøbak ligger Avistegnernes hus, og det er en friby for avistegnere. Her søkte Rahman «asyl», og nylig ble han norsk statsborger.

PRISSATT

Nå er Rahman en kjent, akseptert og prissatt avistegner. I 2009 startet han et nettsted for publisering av tegninger og seriestriper – tOOns MaG. Her vil han fremme ytringsfrihet og åpenhet. Målet er også å skape et internasjonalt nettverk for tegnere.

Flere av de 114 tegningen som henger i Traktorstallen, har vunnet internasjonale priser. Avistegnere fra hele verden er representert, og flertallet kommer fra land hvor ytringsfriheten ikke er eksisterende, eller lever under trange kår.

SAMARBEID

Vandreutstillingen, hvor mange internasjonale tegnere er invitert til å delta, er blitt virkeliggjort gjennom et samarbeid mellom Arifur Rahman og Avistegnerenes hus. Den er støttet av Fritt Ord og Frogn kommune.

Nå skal de 114 tegningene, som alle gjennom en skarp strek, setter søkelys på den skjøre ytringsfriheten, henge i Traktorstallen til august.

Utstillingen er i regi av Eidsvoll 1814 og er en del av museets sommertilbud.

LES OGSÅ: Milliongave til Eidsvoll 1814

 
Fakta

Arifur Rahman er en avistegner fra Bangladesh.

I 2007 tegnet han en stripe som myndighetene likte svært dårlig.

Rahman ble puttet i fengsel, og etter drøye seks måneders soning søkte han til Norge og fribyen for avistegnerne, Drøbak.

Nå står han i fremste rekke i en utstilling i Traktorstallen på Eidsvoll Verk hvor 114 avistegnere stiller ut.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no