19. jul
HJELP: Dan Lirhus Olsen fra Holter reiser til Zanzibar med brukte briller til befolkningen der. Brillene er samlet inn hos Specsavers.
 
Fra Holter til Zanzibar med brukte briller
16. februar reiser Dan Lirhus Olsen fra Holter til Tanzania med flere tusen brukte briller til mennesker i Tanzania.

Publisert: 14.feb.2018 19:00
Oppdatert: 13.feb.2018 11:38

– I år reiser vi til øya Zanzibar. Med oss har vi brukte briller fra Norge som er donert av kunder. Vi får inn mange tusen brukte briller hvert år, og mange av disse gis bort til lokalbefolkningen i Tanzania. Optikerne gjennomfører rundt tusen gratis synstester i løpet av uken. Slik sikrer vi at alle får briller med riktig styrke. I tillegg deles det ut solbriller uten styrke, slik at lokalbefolkningen kan beskytte øynene sine mot den sterke solen. Vi skal ha med oss 5000–6000 briller, forteller Lirhus Olsen, som jobber hos Specsavers på Strømmen Storsenter.

– GIR meg MYE

Lirhus Olsen reiser til Tanzania sammen med fire andre optikere og fem optikerassistenter.

Optikeren påpeker at prosjektet bidrar til god øyehelse for lokalbefolkningen.

– Vi bidrar til at de som ellers hadde slitt med synet sitt får muligheten til å gå på skole eller skaffe seg et håndverk, som igjen gjør at de kan brødfø sin familie. Selv føler jeg meg privilegert som er født og oppvokst i Norge. Ikke alle vokser opp med slike forutsetninger, og det gir meg mye å kunne hjelpe dem som virkelig trenger det, sier han.

FATTIG LAND

Tanzania regnes som et av verdens fattigste og mest bistandsavhengige land.

– 68 prosent lever under fattigdomsgrensen, og millioner av barn er foreldreløse. Store deler av befolkningen har ellers ikke råd eller mulighet til verken synstest eller briller. For befolkningen i Tanzania kan et godt syn være avgjørende for et liv med mulighet til skolegang og arbeid. Prosjektet Gi Syn til Tanzania bidrar til at folk som nesten ikke har kunnet se, plutselig får mulighet til både å lese og skrive, sier Lirhus Olsen.

GIR TILBAKE TIL SAMFUNNET

– Nærmere fire millioner ubrukte briller ligger hjemme hos nordmenn. Det er derfor utrolig bra at disse kommer til nytte hos noen som ellers ikke hadde hatt råd eller mulighet til å kjøpe briller. Hvis du eller noen i din familie har briller som ikke lenger er i bruk, kan de leveres til nærmeste Specsavers-butikk, og de vil få et nytt liv i Tanzania, sier Lirhus Olsen.

Siden 2014 har et team fra optikerkjeden, bestående av partnere og optikere, arrangert Gi syn til Tanzania.

– Prosjektet er et fantastisk tiltak for å gi tilbake til samfunnet. Dette var en av visjonene til optikerparet Mary og Doug Perkins, da Specsavers ble grunnlagt i 1984, sier Lirhus Olsen.

LES OGSÅ: Hjelper flyktninger rundt i systemene

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no