23. jul
 
Fra krig i Somalia til et godt liv i Maura
Laila Ibrahim rømte i 2005 fra krig i Somalia med sønnen Shakib (11) som hadde en øyesykdom. Mannen hadde allerede flyktet, og hun forlot sine fire døtre som da måtte bo hos sin bestemor. Med hjelp fra Sesam-prosjektet i Nannestad sanitetsforening er hun og barna godt integrert i Norge.

Publisert: 08.feb.2018 06:00
Oppdatert: 07.feb.2018 13:09

Hun forteller at hun først forsøkte å få hjelp i Syria, men at det ikke ble noen behandling der. Hun reiste derfor videre for å få hjelp til sønnens øyesykdom. Da hun via et FN-prosjekt kom til Norge fikk sønnen behandling for øyesykdommen og er i dag frisk.

– Jeg kom til Norge i 2007, og bodde først i Nannestad sentrum. I 2009 flyttet vi til Maura. Jeg ønsket at mine døtre Hodan (nå 26), Hani (22), Mona (19) og Warda (16) også skulle komme til Norge, og de kom etter samme år, forteller Ibrahim.

Alle er etablerte i jobb eller utdanning. Det er også sønnen Shakib (24).

BLE MED I SESAM-GRUPPA

Da Nannestad sanitetsforening startet et integreringsprogram for minoritetskvinner med Sesam-gruppa i 2010 var Ibrahim én av dem som ble med. Det er hun fortsatt. I dag kalles møteplassen Språkvenn.

– Det har vært veldig fint å være med i denne gruppa. Jeg har fått mange venner, og trives veldig godt. Det har betydd mye for meg og familien å få være med på dette, sier Ibrahim.

Hun var også med på å lage fastelavnsris som skal selges på forskjellige butikker førstkommende lørdag. Foreningen har laget til sammen over 400 ris.

– Dette synes jeg er en fin skikk. Sanitetsforeningen gjør en veldig flott jobb i lokalsamfunnet, og hjelper mange mennesker, sier Ibrahim.

Hun jobber på Prestmosen avlastningssenter, hvor hun hjelper barn med funksjonshemninger.

Datteren Hodan Ahmed, som har datteren Duyna Sofie på sju måneder, jobber hos Hennes & Mauritz på Jessheim. Duyna Sofies far studerer i India.

MANGE NASJONER

Da EUB var på besøk hos Sesam-gruppa, som for første gang hadde møte i SFO-bygget ved Preståsen skole, var det innvandrerkvinner fra sju nasjoner; Syria, Afghanistan, Somalia, Filippinene, Tsjetsjenia, Pakistan og India.

– Alle disse er bosatt i Nannestad. Vi inviterer om lag 50 personer til hvert møte, som vi har den første tirsdagen i hver måned. Sesam-prosjektet er populært, og det er ofte mange som kommer. Vi holdt tidligere til i Familiens hus. Vi trengte større plass, og da passer SFO-bygget hvor vi nå skal holde til, veldig fint, sier Jorun Jakobsen, leder for Nannestad sanitetsforenings Sesam-gruppe.

Det deltar også mange fra sanitetsforening på disse møtene. På siste møte var det 13 personer fra foreningen som var med.

LES OGSÅ: Det bugner av grønnsaker i Sesamshagen. Gartnerne er innvandrerfamilier som integreres i lokalsamfunnet

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FASTELAVN: Sesam-gruppa lagde de siste fatselavnsrisene da det var møte tirsdag kveld.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no