15. nov
 
Fra nær døden til å krysse Grønland og Nordvestpassasjen på ski
Noe av det første Rune Ørbeck tenkte på etter hjerteoperasjonen på Feiringklinikken var å fortsette å trene og utfordre seg fysisk. Han ville krysse Grønland på ski.

Publisert: 09.jun.2018 20:30
Oppdatert: 09.jun.2018 18:06

Året er 2011. Rune Ørbeck ligger på Feiringklinikken. Etter å ha hatt bare tre-fire prosent blodgjennomstrømning øverst i hjertemuskelen har han gjennomgått en utblokking (PCI) via armen.

– Hva skal du gjøre når du blir frisk igjen etter inngrepet, spør en av sykepleierne.

– Da skal jeg gå på ski over Grønland, svarer Ørbeck kontant.

Det svaret hadde de ikke fått fra noen andre som hadde vært inne til samme behandling.

Fra sykeseng til ekspedisjon

Og nettopp det målet gjennomførte han sammen med en liten gruppe i 2016, og i april i år krysset Nannestad-sokningen Nordvestpassasjen, langs nordkysten av Canada, sammen med seks andre eventyrere.

– Dette var flotte turer, på henholdsvis 580 og 420 kilometer. Over Grønland brukte vi 24 dager, og Nordvestpassasjen krysset vi på 18 dager. Det var til tider slitsomt, men ga oss mange store naturopplevelser. Forut for disse ekspedisjonene trente jeg ganske mye. Jeg løp blant annet mye i Hanstuvegen i Maura, og har også dratt mye bildekk i bakkene der, sier Ørbeck.

KOLLAPSET

Den 24. januar 2011 kollapset Ørbeck, og det bar rett til sykehuset med ambulanse.

– Da fikk jeg vel det man kan kalle et akutt angina pectoris-anfall, og hadde nesten ikke blodgjennomstrømning i hjertet. Da hadde det begynt å pumpe blod utenfor åresystemet. Det var kritisk, og det var avgjørende å komme raskt til sykehus. Og det er jo helt utrolig at jeg ikke har fått skader etterpå. Den trange åra kunne jo også ha ført til et hjerteinfarkt. Det ble det heldigvis ikke. Jeg har trent hele livet, og det var nok det som reddet livet mitt, sier Ørbeck.

Han har vært aktiv skiløper, og har deltatt i blant annet både Birkebeinerrennet og Vasaloppet.

OPERERT

Inngrepet i hjertet ble gjort på Feiringklinikken 25. januar.

– Dette var et livsviktig inngrep, hvor det ble satt inn flere stenter i blodåren. Fram til da var det jo bare flaks at det ikke ble et hjerteinfarkt. Jeg måtte inn to ganger til også, i februar og mai samme år. Den andre gangen ble det åpnet med en ballong, og den tredje gangen ble en ny stent satt inn. Jeg fikk økt kapasiteten betraktelig. I hjerteverden er jo slike inngrep en enkel sak for dem som kan det, men for den det gjelder er det helt avgjørende for overlevelse og livskvalitet. Da kan man være glad for å komme inn på steder som Feiringklinikken, sier Ørbeck.

Før det siste inngrepet kom han inn på et rehabiliteringsopplegg på Feiringklinikken.

– Da løp jeg ny inntakstest, men den ble stoppet ganske fort da jeg fikk nye rytmeforstyrrelser. Da ble det nytt inngrep, det tredje på tre og en halv måned. Det ble et slitsomt og tungt halvår, sier Ørbeck.

Han måtte da avbryte rehabiliteringsprogrammet, men kom inn igjen 1. juni.

– Da ble det ny inntakstest, men denne gangen med fantastiske resultater, sier Ørbeck.

MERKET DET I 2010

Det var før jul i 2010, på skitur til Råsjøen i Romeriksåsen, at Ørbeck, som da var 46 år, fikk merke at noe var galt.

– Da trodde jeg hele brystet og armene skulle eksplodere. Armene var helt visne. Jeg fullførte allikevel turen. Ned igjen var det ikke så ille. Det er jo nesten bare nedoverbakker. Da jeg kom hjem sa jeg til min kone Nina at nå er det nok best jeg begynner å trene ordentlig igjen, for nå er jeg i dårlig form. Men hun sa at du må huske at du ikke er noen ungdom lenger, så det er ikke bra å trene så hardt, sier Ørbeck.

Noen dager senere gikk han en tur i løssnøen for å trene bikkjene.

– Da var det bare så vidt jeg kom meg hjem igjen. Så kom jeg meg så gjennom jula, og forsto nok ikke alvoret ordentlig før jeg kom til legen utpå nyåret. Fastlegen min ville søke om utredning, men det var jo ventetid. Heldigvis hadde jeg helseforsikring slik at jeg kom inn i fort, forteller Ørbeck.

Han forteller at man antar at den trange blodåren kan ha vært medfødt.

– Jeg har aldri før vært så lett på beina og respondert så godt på trening som etter operasjonene. Sykdomshistorien er jeg ferdig med nå, og jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å gjenta turen over Grønland. Man må realisere det man har lyst til, og gjøre det mens man er i form. Jeg er veldig heldig som kan holde på sånn som jeg gjør etter det jeg har vært igjennom, sier Ørbeck.

LES OGSÅ: Fra festtaler og snorklipping til oppsigelser hos LHL

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ROSER: Rune Ørbeck ble hjerteoperert ved Feiringklinikken i januar 2011 og roser de ansatte der som ga ham livet tilbake.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no