17. sep
FØRSTE BEBOERE. Eivind Nitter, Silje Krey og Selma på kjøkkenet i sitt nye, miljøvennlige hjem i Huldra økogrend i Hurdal.
 
Fra Oslo til økolandsbyen
HURDAL. For tre år siden hørte de om økolandsbyen i Hurdal på et foredrag på Litteraturhuset. Nå har de flyttet inn.

Publisert: 01.jul.2014 13:42
Oppdatert: 27.jan.2017 12:18

Eivind Nitter (35), Silje Krey (27) og datteren Selma (2) er de første som flytter inn i de nye husene i økolandsbyen.

Paret har bodd mange år i Oslo, og fikk nylig overlevert nøklene til sin nye klimavennlige enebolig i Alvestigen i Huldra økogrend.

- Dette blir utrolig fint, smiler paret, som fortsatt skal pendle til jobb og studier i Oslo.

Eivind og Silje er de første som flytter inn på det nye byggefeltet, men allerede tredje juli fylles to av nabohusene opp. Totalt skal det bygges 170 boliger over tre byggetrinn. Første byggetrinn omfatter 45 boliger.

Også hagen sto ferdigplantet med urter, stauder, grønnsaker og bærbusker.

- En gjeng fra økolandsbyen fikk på plass hagen i turbofart. Det er helt fantastisk, sier Eivind imponert.

GOD MÅTE Å LEVE PÅ

-Hvorfor ville dere til økolandsbyen?

-Vi synes dette er en riktig måte å leve på, der vi tar vare på miljøet og med god kontakt med menneskene rundt oss, sier Eivind.

-Vi tror også det er veldig fint for barn å vokse opp her, i et fellesskap der også andre voksne er til stede i livene deres, sier Silje.

Eneboligen er på rett over 100 kvadratmeter, har tre soverom, kjøkken og stue i ett, stort bad, vaskerom og loftstue. Oppvarming skjer med vedfyring og solcellepanel. Tomta er på 500 kvadratmeter. På feltet bygges det både eneboliger og tomannsboliger, fra 100 til 150 kvadratmeter, til priser fra to til drøyt fire millioner kroner.

EN MILEPÆL

Det har tatt 12 år fra arbeidet med å etablere økolandsbyen startet, til de første beboerne nå flytter inn i eget hus på feltet. Initiativtaker Simen Torp og Kristin Seim Buflod er de eneste som har vært med hele veien.

- Dette er veldig tilfredsstillende. Vi har jobbet intenst og det har vært en krevende prosess, men nå har vi nådd en milepæl, slår Torp fornøyd fast.

- Vi vil vise Norge og verden at man kan kombinere en miljøvennlig hverdag med høy livskvalitet. I husene er det kun brukt miljøvennlige og giftfrie materialer, og inneklima er sunt og godt, sier Torp.

- Dette er stort for Hurdal. Vi har ventet på dette i mange år. Vi har lært mye om bærekraftig utvikling underveis, som vi nå bruker videre i sentrumsutviklingen og hytteutbyggingen i Østgreina, sier rådmann Lillian Nærem i Hurdal kommune.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no