17. jun
 
Fra sykkelmekka til bønnerom
De startet Eidsvoll Islamske Kultursenter og samles for møter, prat og bønn. Nå leter den muslimske foreningen etter et permanent lokale.

Publisert: 12.feb.2018 21:00
Oppdatert: 12.feb.2018 14:51

– Den gamle sykkelbutikken passer fint som forsamlingslokale for oss. Vi trenger et sted å være, og kan godt tenke oss å bli værende der på permanent basis, hvis det er mulig å få til en lengre leieavtale med gårdeier, sier Zubair Ahmed, styremedlem i Eidsvoll Islamske Kultursenter. Foreningen ble stiftet 18. november i fjor.

Viktig samlingssted

Andersen Sport holdt til i lokalene i Trondheimsvegen 212 på Råholt gjennom en årrekke. Deretter rullet The Duke Sport inn. I november flyttet de sykkelbutikken til Flaenbakken 2 – et par hundre meter nærmere sentrum. Da åpnet det seg en mulighet for Eidsvoll Islamske Kultursenter. Den grep de med begge hender.

– Det virker ikke som det er mange forsamlingslokaler i kommunen. Vi var på vei til butikken Bazaar en søndag, så at den gamle sykkelbutikken sto tom og kom i dialog med butikkdriveren. Det var viktig for oss å få et egnet lokale. Det er innbyggere i kommunen som har vært her i åtte-ti år, og pendlet til fredagssamlinger i Oslo eller Jessheim. De ville gjerne ha noe i nærheten, og det var derfor vi var på leting, sier Zubair Ahmed. Han flyttet til Råholt fra Oslo i august, og jobber til daglig som lærer i Eidsvoll kommune. I tillegg jobber han annenhver uke som vekter på Universitetet i Oslo.

– Passet fint for oss

– Ved å få et fint og permanent lokale vil det bli enklere å tilrettelegge for bønn, spesielt for dem som ikke har mulighet til å reise til Oslo, sier Zubair, som sier de ser for seg å samle voksne og eldre på fredager, blant annet med bønn, og ha samlinger for barn og unge lørdager og søndager. De har gjort enkelte justeringer for å få lokalet slik de ønsker.

– Vi synes Råholt er et flott sted å bo med masse flotte mennesker, sier Ahmed.

– Vi flyttet butikken et par hundre meter oppover veien mot sentrum, men hadde fortsatt ett år igjen av leiekontrakten. Derfor passet det selvsagt fint for oss å leie det videre til Eidsvoll Islamske Kultursenter. Vi kom i dialog med dem utenfor lokalene, og ønsker de lykke til med aktiviteten, sier innehaver Anders Bernhoft i The Duke Sport.

EUB har vært i kontakt med gårdeier. Vedkommende er kjent med at vi trykker denne saken, men ønsker ikke å gi noen kommentarer i den anledning.

Skal gratulere med blomster

Jessheim Muslim Senter applauderer den nystartede foreningen i nabokommunen. Nå planlegger de å komme på gratulasjonsbesøk.

– Dette er strålende nyheter. Vi vil komme og avlegge dem et besøk i den gamle sykkelbutikken på Råholt. Vi kommer til å overrekke dem blomster, sier Khalid Mehmood, daglig leder i Jessheim Muslim Senter. I dag leier de selv lokaler i Gardermovegen 42 ved Gjestad på Jessheim.  

– På Øvre Romerike er det cirka 400 muslimske familier fra Pakistan. Hver fredag samler vi to ganger 45 personer til bønn hos oss, sier Mehmood. Han sier de ønsker å utvide aktiviteten og gjerne vil ha sitt eget permanente sted å være.

– Det bør være sentralt plassert, og et tomteareal på minimum 10–12 mål. 

Vi har søkt kommunen om egnede steder, men ikke hørt noe foreløpig. Vi avventer tilbakemelding, sier Khalid Mehmood.

Ny forening stiftet

Eidsvoll Islamske Kultursenter ble stiftet 18. november i fjor. 

Foreningen har inngått en leieavtale av lokalet i Trondheimsvegen 212. 

Denne gjelder i første omgang fram til november. 

Der satser de på å ha samlinger – i første rekke i helgene. Fredager samles de eldre.

The Duke Sport, som tidligere holdt til i lokalene, har flyttet til Flaenbakken 2, et par hundre meter oppe i gata.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no