19. jul
I VINDEN. De nye automatiske strømmålerne har skapt debatt og stort engasjement.
 
Frikjenner den nye strømmåleren
ØVRE ROMERIKE. Energi Norge føler seg trygge på at de nye digitale strømmålerne er langt mer nøyaktige enn de som ble brukt tidligere.

Publisert: 15.mar.2017 11:16
Oppdatert: 18.mar.2017 07:06

De nye strømmålerne har skapt stort engasjement. Noen hevder de har fått høyere strømregninger med den nye smartmåleren i hus. Andre er redde for at de er unøyaktige, og noen er redde for stråling.

– Nye målere som benyttes i Norge har gjennomgått to kontroller. Først en typegodkjenning og deretter en sluttkontroll av hver enkelt måler før den forlater fabrikken. I tillegg vil Justervesenet gjennomføre stikkprøver av målerne som nå installeres. Vi føler oss trygge på at de nye digitale målerne som tas i bruk er langt mer nøyaktige enn de som ble brukt tidligere. Kravene til nye målere i Norge er strenge, og både nettselskapene og myndighetene følger opp dette nøye, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til EUB. Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon. Nylig skrev EUB om en nederlandsk studie som viste store avvik på de nye strømmålerne.

– Denne benytter en såkalt Rogowski-spole. Vi har nå brakt på det rene at ingen av de automatiske målerne som skal installeres i Norge, fra produsentene Aidon, Kamstrup og Kaifa, er basert på denne teknologien. Målerne som er produsert i Nederland er produsert i perioden 2004 til 2014. De målerne som skal installeres hos norske strømkunder er av nyere dato, sier Øverås. Han legger til at de store avvikene i den nederlandske studien ble funnet ved testing avgrenset til bruk av LED-/sparepærer og dimmere.

– Dette utgjør kanskje én prosent av strømforbruket i en norsk bolig og er dermed ikke representativt for det samlede forbruket hos norske strømkunder, poengterer Aslak Øverås.

HAFSLUND: – Strømmålerne oppfyller alle relevante krav

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no