26. apr
DØDSULYKKE: Mannen som kjørte ulykkesbilen i Sogndalsvegen i august 2016, hvor en fotgjenger ble påkjørt og drept, er frikjent for uaktsomt drap. Foto: Magnar Haraldsen
 
Delt rett: Frikjent for uaktsomt bildrap
I august i 2016 ble en 77 år gammel kinesisk turist kjørt ned og drept av en lastebilsjåfør i Sogndalsvegen i Ullensaker. Sjåføren er nå frikjent for uaktsomt drap.

Publisert: 10.apr.2018 17:00
Oppdatert: 10.apr.2018 18:07

Det er resultatet etter at saken ble ført for Øvre Romerike tingrett i mars. Men dommen var ikke enstemmig. De to meddommerne mente at den 46 år gamle polske sjåføren ikke hadde opptrådt på en så uaktsom måte at han kunne dømmes for drap, mens fagdommeren mente det motsatte. Det er flertallet som avgjør, og dermed endte det med frifinnelse på dette tiltalepunktet. Det var lagt ned påstand om oppreising til tre av kineserens etterlatte, men dette ble ikke tatt til følge fordi sjåføren ikke ble dømt. Men sjåføren ble dømt for overtredelse av vegtrafikklovens §31 for ikke å ha vært tilstrekkelig hensynsfull, varsom og aktpågivende i trafikken. For denne overtredelsen fikk han fengsel i 18 dager og tapte retten til å føre bil for en periode av tre år. Mye av denne dommen er allerede «utført» fordi førerkortet hans har vært beslaglagt i store deler av tiden etter ulykken.

REDUSERT FENGSELSSTRAFF

Retten mente i utgangspunktet at fengsel i 30 dager var et riktig utgangspunkt, men siden det har gått så lang tid siden ulykken, så ble denne redusert til 18 dager. Retten pekte på at det er ett år og syv måneder siden dette skjedde, og at saken har hatt for lang behandlingstid både hos politiet og påtalemyndigheten, og da særlig i domstolen. Dette har utvilsomt vært en belastning for tiltalte, heter det i dommen.

LES OGSÅ: Ga seg ikke med cannabisdyrking - tatt fire ganger

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no