25. jun
INNMARK. Helge Aas er sauebonde og styremedlem i Akershus bondelag. På denne tiden skulle han ha sluppet alle dyrene sine på utmarksbeite. Men flesteparten går nå på innmark. De kan ikke slippes ut til en ulv som dreper for fote.
 
Frykter at det kan bli nedslakting av sau
ØVRE ROMERIKE. Mens ulven forsyner seg grovt av sau i skogen, beiter flesteparten av Helge Aas sine dyr bak låven på innmark. Mattilsynet anser det som brudd på dyrevelferdsloven om de slippes ut på utmarksbeite nå.

Publisert: 12.jun.2017 21:00
Oppdatert: 12.jun.2017 21:35

Den erfarne sauebonden Helge Aas i Åsleia i Eidsvoll står ute på jordet. Rundt han høres lyden av breking og bjeller fra sauene som beiter. Normalt skulle sauene hans vært på utmarksbeite nå. Men ikke i år. For ute i skogen går det en ulv som har drept rundt 130 sauer, og herjingene i saueflokken startet i Skrukkelia i Hurdal.

SPISER OPP VINTERMATEN

Mens sauen normalt beiter i skog og mark, vokser gresset på innmarka. Det skal høstes og brukes som dyrefôr til vinteren. Det er dette gresset som spises opp nå.

– Vi kan risikere å gå tom for mat, og klarer vi ikke å skaffe nok for til vinteren, kan det bli snakk om nedslakting – i verste fall, sier bonden, som fikk sluppet rundt 30 prosent av dyra sine før ulven slo til. Nå har han 150 søyer og 261 lam gående inngjerdet, hvorav mesteparten skulle vært på utmark.

– Jeg har bare 59 søyer og 56 lam på utmarksbeite nå, og det blir ikke flere før ulven er borte, sier han.

– Kommer du til å ta inn sauene du allerede har sluppet ut?

– Nei, nei. Hvis vi tar ned alle dyrene våre, følger ulven etter. Den går etter maten. Vi vet at ulven også tar dyr på innmark.

Aas viser veg inn i en lang, grønn gresseng inngjerdet med et lavt strømgjerde.

– Det ser ut som om det er nok for å ta av, men sauen er kresen. Den spiser bare det fineste gresset og lar det grove stå igjen. Derfor blir det fort tomt for mat her, sier Aas, som er styremedlem i Akershus bondelag. Nå er han blitt talsmann for sauebøndene som bor i de ulverammede bygdene.

– VI HAR TIL SJUENDE OG SIST ANSVARET

Rovdyret herjer nå i et område som etter myndighetenes retningslinjer skulle vært ulvefritt.

– Men det er til sjuende og sist vi saueeiere som sitter med ansvaret for velferden til dyra våre. Vi slipper ikke dyr ut på utmarksbeite nå. Det er dyra først og fremst, så får vi heller ta eventuelle økonomiske tap i ettertid. Det er ikke kynisme i dette her, sier Aas.

Han forteller at de nå står midt oppi det verste ulveangrepet noensinne på vestsida av Vorma.

– Vi hadde et angrep i 2011, men det dyret ble skutt i Hurdal etter relativt kort tid. Nå, derimot, er den vanskelig å få tatt. Ulven er lur. I disse tider får vi ikke gjort stort annet enn å være ute i skogen og følge med – nær sagt både dag og natt. Vi går og går, og får ikke gjort stort annet. Dette er noe vi tar på det største alvor, sier han.

Aas sier at næringen anser situasjonen som så alvorlig at den nå har bedt om et hastemøte og befaring med landbruksministeren og klima- og miljøministeren. Næringa ønsker å få innsyn i hvilke tiltak de vil iverksette ved observasjoner og angrep av rovvilt i prioriterte beiteområder og å få klargjort hva utsatt beiteslipp betyr, både når det gjelder godtgjørelse og erstatning.

BRUDD PÅ DYREVELFERDSLOVEN

Selv om Mattilsynet ikke har gitt sauebøndene beitenekt, påpekes det at det anses som brudd på dyrevelferdsloven om det slippes dyr ut på utmarksbeite nå.

– Vi har presisert at det ikke bør slippes ut nye dyr i beiteområder i hele Hurdal, samt deler av kommunene i Nannestad, Eidsvoll, Gran, og i Østre- og Vestre Toten. Der er det stor risiko for at dyra kan bli skadet, og det er dyreeier som alltid har ansvaret for å beskytte dyra sine, sier veterinær og avdelingssjef i Mattilsynet på Romerike, Gry Holmbakken.

STARTET I HURDAL

Det var i slutten av mai at det ble oppdaget ulvedrepte sau i Skrukkelia i Hurdal. Den drepte godt over 30 dyr, flest lam, før den bega seg over til Oppland-sida. Der har den herjet videre. Nå har den tatt livet av rundt 130 dyr. Fylkesmennene i Akershus og Oppland har gitt fellingstillatelse som gjelder til tirsdag 13. juni klokken 12. Det er også gitt tillatelse til å jakte med plotthund (løshund).

LES OGSÅ: Jakter på ulv i Hurdal

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no