17. nov
 
Frykter barns lek i spøkelseshus
Naboer har sett seg lei på ruinene etter brannen i den tidligere lærerboligen ved gamle Morud skole i 2010. Stedet er yndet lekeplass for barn.

Publisert: 11.jun.2018 20:00
Oppdatert: 11.jun.2018 20:06

– Vi har flere ganger sett at det har kommet barn ut fra tomta. Huset er usikret, dører står åpne og både folk og dyr kan gå rett inn i det falleferdige huset. Dette er jo spennende å utforske for barn, og slik huset står inviterer det jo også til hærverk og ruteknusing. Det ligger derfor knust glass rundt huset. Det er med den tørken vi har nå fokus på nettopp glass som kan føre til at det tar fyr, og både barn og dyr kan jo skade seg på det, sier Veronica Molstad, én av naboene.

STYGT

Hun påpeker også at veggene har begynt å bule utover.

– Bygningen ser ut til å være på veg til å rase sammen. I tillegg til at dette er et farlig sted for barn å oppholde seg, er det ikke særlig pent. Hele historien er jo bare trist, sier Molstad.

Det var i 2010 at boligen ble totalskadd i brann etter at den da 39 år gamle mannen som eier huset i ettertid ble siktet for å ha tent på. Han hadde gjemt seg i kjelleren og ble reddet ut av brannmannskapene. Kona i huset ble reddet ut fra verandaen i annen etasje.

USIKRET

Naboene har kontaktet Nannestad kommune og bedt kommunen om hjelp til å få fjernet den brannskadde boligen.

– Enten må huset rives, noe vi jo ønsker, men uansett må stedet sikres med ordentlige sperregjerder slik at barn ikke kan komme seg inn på tomta. Nå er det også vokst igjen der, så det er vanskelig å se om barn holder på der, sier Mette Irén E. Nylund.

Hun har selv barn, tvillinggutter på sju år, som ofte går forbi stedet, blant annet når de skal besøke sine besteforeldre.

– Vi har snakket mye med dem om at de ikke må leke på branntomta, men med barn vet man jo ikke alltid helt sikkert. Vi husker jo hvordan det kan være fra vi selv var barn, sier Nylund.

Nannestad kommune lovet i 2016 at man da vurderte å gi eieren, som jo sitter med ansvaret fordi huset ble påtent, pålegg om riving.

FRIST TIL I JULI

Nannestad kommune påpeker at det først og fremst er eier sitt ansvar å påse at byggverk innenfor egen eiendom blir ivaretatt på en forsvarlig måte. Kommunen har tidligere gitt pålegg om riving og opprydding, men dette ble ikke etterkommet.

– Kommunen har nylig gitt et nytt vedtak om riving og avventer klagefristen med påfølgende krav om opprydning. Hvis eier ikke river og rydder tomten innen fristen gitt i vedtaket, så vil kommunen kunne sette i gang tiltak for å få rettet forholdene. Kommunen regner da med at bygningen vil bli revet en gang i løpet av ettersommeren, opplyser Ingebjørg Lajord, konstituert virksomhetsleder forvaltning i Nannestad kommune.

LES OGSÅ: Seks år siden brannen. Nå vil kommunen vurdere å gi eier pålegg

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FAKSIMILE: EUB 9. mars 2010
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no