20. jul
OPPGITT. Helge Øynebråten sier det er tragiske omstendigheter bak stengingen av Lystad massemottak. – Et dødsfall førte til at ikke all dokumentasjonen ble sendt inn i tide, sier han.
 
Frykter skred i massemottak
KLØFTA. Ullensaker kommune har stengt driften av frykt for at jordmassene kan rase ut.

Publisert: 03.jun.2017 15:00
Oppdatert: 02.jun.2017 14:35

Etter skredet i Sørum i november der tre personer mistet livet har Ullensaker kommune gått igjennom alle massemottakene i kommunen. Flere har fått pålegg om utbedringer. Ved Lystad massemottak like nord for Kløfta har kommunen lagt ned driftsforbud i påvente av ny dokumentasjon.

Helge Øynebråten, som driver mottaket, synes det hele er tragisk.

– Kommunen har bedt om ny dokumentasjon på at alt er i orden. Det skal de få. Men i mellomtiden får vi ikke drive mottaket, sier Øynebråten.

VIL VÆRE SIKRE

Erik Mosand Haakonsen, avdelingsleder i Ullensaker kommune, sier at de mangler dokumentasjon og at det ble oppdaget tendenser til masseutglidninger ved inspeksjon.

– Vi ønsker å være føre var. Det er ingen umiddelbar fare for skred i området, men fordi vi mangler grunnleggende dokumentasjon på at anlegget drives i tråd med tillatelsen, ønsker vi å stanse driften inntil vi har forholdene i orden, sier Haakonsen.

EKSTRA VAKTSOMME

Han sier at Ullensaker kommune er blitt ekstra på vakt ovenfor massedeponiene i kommunen etter det fatale raset i Sørum høsten 2016.

– Etter rasket ønsket vi å kontrollere deponiene vi har i kommunen. Det har vi gjort, og skaffet oss bedre oversikt over forholdene, sier Haakonsen.

Årsaken til skredet i Sørum er ennå ikke klar. Det var et massedeponi i området, men det er fortsatt for tidlig å si om det kan ha hatt medvirkning til raset. Men Ullensaker kommune ønsker ikke å ta noen sjanser.

– Vi er ansvarlig myndighet, og tar det ansvaret det innebærer, sier Haakonsen.

SYNS DET ER TRAGISK

Helge Øynebråten, som driver massemottaket på Lystad, mener det er synd at kommunen har stengt deponiet. Massen fylles opp i bunnen av en raviedal, og hensikten er nettopp å stabilisere området.

– Forklaringen på at den seneste dokumentasjonen ikke er sendt inn er et dødsfall. Jeg syns ikke jeg kan renne ned dørene hos folk og spørre etter papirer når de står midt oppe i en vanskelig tid. Men alle papirene er sendt kommunen nå, og jeg håper vi kan åpne igjen raskt, sier Øynebråten.

Det er uvisst hvor lenge det er til deponiet kan åpnes igjen.

– Vi taper om lag 200.000 kroner i uka på dette. Om det går for lang tid, må vi kanskje permittere folk. Dessuten får det konsekvenser for entreprenørene som leverer overskuddsmasse til oss og til bøndene som vi leier området av, sier Helge Øynebråten.

KONTROLLERTE FLERE

Ullensaker kommune har kontrollert flere deponier i kommunen. Det ble funnet avvik på flere, men alle med unntak av mottaket på Lystad har fått fortsette driften etter å ha dokumentert justeringer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no