17. aug
STORT: Viken fylke blir stort - fra Halden til Hallingskarvet.
 
Fylket skal hete Viken
Fylkestingene i Akershus, Østfold og Buskerud møttes 20. oktober i Oslo til sitt første felles fylkesting for å diskutere veien videre mot samboerskapet i Viken.

Publisert: 23.okt.2017 09:00
Oppdatert: 21.okt.2017 13:52

Møtet med 121 representanter var i følge Akershus.no et drøftingsmøte, som ikke fattet endelige vedtak. Forslagene fra fellesmøtet skal behandles i de tre fylkestingene.

– Vi er optimistiske med tanke på å fatte et felles vedtak. Nå skal hvert enkelt fylkesting vedta sakene hver for seg før jul, sier Anette Solli, Roger Ryberg og Ole Haabeth, fylkesordførerne i Akershus, Buskerud og Østfold.

VIKEN

Forslaget som ble lagt frem sier at fylkeskommunen får navnet Viken, og at det nye fylkestinget skal ha 87 medlemmer. En fellesnemnd på 34 medlemmer skal forberede fylket som skal tre i kraft fra 1. januar 2020. Videre legges det til grunn en parlamentarisk styringsform. Det foreslås å etablere et nytt hovedkontor for Viken fylkeskommune i Akershus vest, nærmest mulig Oslo, samt et kontor i Nedre Glomma.  

IKKE ALLE ER ENIGE: - Viken er håpløst

Under møtet ble det en diskusjon rundt prosessen, og enkelte lanserte alternative forslag om at sammenslåingen burde avlyses og sendes tilbake til Stortinget.

STORE RESSURSER

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var klar i sin tale til dem som mener at Viken gaper for høyt geografisk.

– Ja, det er langt fra Halden til Hallingskarvet. Ca. 30 mil, fire timer i bil. Men det er langt fra Andenes til Brønnøysund også, internt i Nordland: 70 mil, og 12 timer i bil. Det er de vant til, sa Sanner.

Han minnet om at sammenslåingen er vedtatt av Stortinget, og at det nå var på tide å se framover.

– Dere blir en ny, stor region med store ressurser. Alt ligger til rette for suksess, sa Sanner.

LEDES AV AKERSHUS

Fellesnemnda skal bestå av 34 medlemmer, hvorav 9 medlemmer fra Buskerud, 9 fra Østfold og 16 fra Akershus. Fellesnemnda ledes av fylkesordfører i Akershus, med fylkesordførerne fra Østfold og Buskerud som nestledere.

Fellesnemnda skal ha et arbeidsutvalg bestående av 6 medlemmer, henholdsvis fylkesordfører og opposisjonsleder fra hver av fylkeskommunene. Arbeidsutvalget ledes av fylkesordfører i Akershus. Fellesnemnda kan gi arbeidsutvalget myndighet til å fatte vedtak i enkeltsaker og i saker som ikke er av prinsipiell karakter. Reglement for fellesnemnda fremmes slik den følger vedlagt.

SENTERPARTIET ER MOT: - Ja til Akershus, nei til Viken

Som revisor for fellesnemnda velges felles revisor for Østfold og Akershus fylkeskommuner.

Det legges til grunn en parlamentarisk styringsmodell, som legger vekt på nøkternhet, åpenhet, gode vilkår for opposisjon og posisjon, samt et aktivt fylkesting.

Vikens hovedkontor skal ligge ved togstasjon i Akershus vest, nærmest mulig Oslo. I tillegg vil Viken ha kontor i Nedre Glomma i umiddelbar nærhet til jernbanestasjon, med om lag en fjerdedel av arbeidsplassene knyttet til sentraladministrative funksjoner. Det legges til grunn at også kontoret i Nedre Glomma skal ha viktige kompetansearbeidsplasser, blant annet med oppgaver innenfor videregående opplæring og regional utvikling.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no