22. sep
LINBEARBEIDING: – Bråking er første del av prosessen etter at linet er høstet og tørket, forklarer Gunda Mortensen.
 
Lær linproduksjon og såpekoking
EIDSVOLL. Bygdetundagen rett etter skolestart, er det arrangementet på museet som vanligvis samler flest besøkende.

Publisert: 17.aug.2017 12:00
Oppdatert: 16.aug.2017 15:36

Søndag er det klart for en ny bygdetundag, og Bygdetunets Venner satser på aktiviteter over hele området.

– Dette arrangementet er en årlig tradisjon. Det er kanskje derfor at det vanligvis kommer mye folk, sier lederen av Bygdetunets Venner, Gunda Mortensen.

– Venneforeningen og våre samarbeidspartnere stiller mannsterkt opp, og vi håper både på godt vær og godt besøk, sier hun.

LINPRODUKSJON

Gunda Mortensen tekker spesielt fram demonstrasjon av prosessen med å lage lintråd.

– Linet som brukes, ble dyrket på bygdetunet for hele 40 år siden, forteller hun.

– Nå skal den bearbeides og spinnes til tråd. Lin behøver ikke være så gammelt, men det må være tørt, forklarer Mortensen.

MANGE AKTIVITETER

Opplegget er ellers ganske tradisjonelt, med brødbaking i bakstehuset, salg av brød og saftsuppe, grilling av pølser og smaksprøver på «krigskosten» sild og poteter.

Når vi først nevner krigen. Utstillingen i butikken om tyskerjentenes liv står fortsatt oppe. Dessuten blir det foredrag om tyskerjentene på okkupasjonsmuseet.

4H lager natursti og stiller med bålpanner for steiking av pinnebrød.

På Tømtetunet viser husflidslaget hvordan man lager hoppetau, og i Engerbygningen får man kjøpt rømmegraut, kaffe og vafler, is og brus.

Bygdetundagen har også tilbud om hestekjøring og demonstrasjon av blant annet såpekoking og spikking.

FLERE ARRANGEMENTER

Bygdetunets Venner har flere arrangementer utover høsten.

– Tunet er også åpent neste helg. Det blir siste mulighet til å få kjøpt rømmegraut, forteller Gunda Mortensen.

I september blir det markedsdag med demonstrasjon av tresking på gamlemåten, og i oktober slaktes grisene som har vært på bygdetunet i hele sommer.

2017-sesongen avsluttes i november da det serveres tradisjonell julemiddag.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no